0
(0)

În timpul unei teleconferințe, organizată cu ocazia recuperării cu succes a capsulei Dragon, care s-a întors pe Terra după un zbor de aprovizionare a Stației Spațiale Internaționale, Elon Musk a anunțat planuri extrem de ambițioase pentru viitorul apropiat.

 

În primul rând, la sfârșitul acestui an SpaceX va prezenta public o versiune îmbunătățită a capsulei Dragon. Botezată ”Dragon 2” această capsula va avea capacitatea de a ateriza lin, probabil în apropierea locului de lansare de la Kennedy Space Center, cu ajutorul unor motoare rachetă. Elon Musk nu a dat detalii despre noua capsulă, dar a precizat că ”Va fi o mașinărie grozavă. Vor fi atașate motoare rachetă [suplimentare] și vor exista niște hublouri mari, prin care astronauții să poată vedea afară. [Capsula Dragon 2], va fi echipată, în partea de jos, [cu un tren de aterizare] cu patru picioare. Astfel ea va semăna cu o adevărată navă spațială extraterestră.” Înlocuirea amerizării cu aterizarea lină, cu ajutorul unor rachete, va permite o masivă reducere a costurilor de recuperare a capsulei, un obiectiv vital pentru programul spațial al SpaceX. Se pare că Dragon 2 va avea o capacitate de transport mai mare decât versiunea anterioară, capsula Dragon.

De asemenea a fost anunțată o versiune modernizată a lansatorului Falcon 9, care va fi echipată cu noile motoare Merlin 1-D . Elon Musk: ”[Este vorba despre] o versiune îmbunătățită semnificativ. [Falcon 9 v1.1] va avea o tracțiune cu 60-70% mai mare decât versiunea actuală și vor exista mai multe sisteme redundante pentru motoare. Va fi [un lansator] mult mai robust.” De asemenea vor demara testele pentru recuperarea și reutilizarea primei trepte a lansatorului Falcon 9. Elon Musk: ”Vreau să subliniez că nu ne așteptăm să reușim din primele încercări. Sper că anul viitor, după ce vom acumula mai multă experiență și date, vom fi capabili să readucem prima treaptă la locul de lansare, să depliem [trenul de aterizare alcătuit din] patru picioare și să activăm motoarele rachetă pentru o aterizare lină, în apropierea locului de lansare.” Astfel prima treaptă a rachetei Falcon 9 va putea fi reutilizată, ceea ce va duce la o scădere importantă a costurilor de lansare, un obiectiv pe care SpaceX îl urmărește cu perseverență.

Așa cum v-am mai anunțat, SpaceX a efectuat începând de anul trecut mai multe teste cu prototipul, numit Grasshopper, al acestui sistem.

Elon Musk speră că în anul 2015 va avea loc primul zbor cu echipaj uman al unei capsule Dragon, dacă NASA va furniza fondurile necesare. Noi vă vom anunța din timp, ori de câte ori SpaceX va mai depăși câte un prag al drumului către Cosmos. Până atunci, vă sugerăm să priviți către viitor. În vidoclipul de mai jos veți putea vedea de pe acum versiunea complet reutilizabilă a lansatorului Falcon.

Sursa: Universe Today

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here