Pilotul sloven Matevz Lenarčič în vârstă de 53 de ani, biolog, fotograf aerian și ecologist împătimit, va întreprinde o călătorie aeriană în jurul Pământului, în cadrul căreia speră să doboare recordul mondial pentru cea mai redusă posibil cantitate de combustibil necesar înfăptuirii unei astfel de performanțe. Implicit, Lenarčič dorește să promoveze protecția mediului înconjurător prin inițiativa sa.
Bărbatul a decolat duminică, în jurul orei locale 8 a.m., din capitala Ljublijana, la bordul unui aeroplan eco Virus-SW914 cu o greutate de numai 290 de kilograme, fabricat de compania slovenă Pipistrel. Prima escală a avut loc nouă ore mai târziu, pe aeroportul Tangier Ibn Battouta, din Tanger, Maroc, la ora 15:50 GMT, de unde Lenarčič își va continua aventura.
Călătoria pe o distanță de 80.000 de kilometri cu direcția est-vest intitulată „GreenLight World Flight” îl va duce pe sloven în zbor deasupra Americii de Nord, a Americii de Sud, a Australiei, Asiei, peste Muntele Everest și peste India, iar în cele din urmă înapoi acasă, în Slovenia. Bărbatul va survola spațiul aerian al peste 60 de țări, de pe toate cele șapte continente, pe parcursul a zece săptămâni.
În timpul călătoriei sale, Lenarčič va face fotografii și va măsura concentrația de carbon și de aerosoli carboniferi absorbanți de lumină de deasupra Antarcticii, a Africii și a oceanelor Atlantic și Pacific.
Printre fotografii, se vom număra imagini cu locuri abundente în apă potabilă curată și altele care vor ilustra zone complet aride. Datele le vor fi înmânate climatologilor, pentru a-i ajuta să determine rolul biomasei și al emisiilor de combustibili fosili arși asupra schimbărilor climatice. Lenarčič își va ține publicul informat în legătură cu progresul său prin intermediul unui blog unde își va expune și fotografiile.
Avionul Virus-SW914, pe care îl va pilota slovenul în aventura sa, este construit din materiale compozite de ultimă generație, este foarte rapid (300 km/h) și foarte ușor, capabil să zboare până la altitudinea de 4.572 de metri pe o distanță de 1.500 de kilometri. Poate decola și ateriza de pe/pe piste scurte și este silențios.
În săptămânile care vor urma, Matevz Lenarčič se va afla singur la bordul avionului Pipistrel Virus-SW914, zburând la altitudini cât mai mari pentru a asigura un consum redus de combustibil. Vestita companie slovenă Pipistrel specializată în proiectarea și construirea aeronavelor ușoare, a primit anul trecut premiul NASA pentru tehnologii aviatice ecologice.
Foto: AFP/GETTY IMAGES
Video: Reuters