Oxidul de grafen are abilitatea remarcabilă de a înlătura rapid materialele radioactive din apa contaminată, sunt de părere specialiștii de la Universitatea Rice, din Texas și de la Universitatea Lomonosov, din Moscova.
O colaborare științifică între echipele de cercetare ale celor două instituții a condus la determinarea faptului că particulele microscopice de oxid de grafen, groase cât un atom, se atașează cu ușurință de radioizotopi, fie ei naturali sau artificiali, condensându-i în stare solidă. Particulele cu pricina sunt solubile în lichide și pot fi produse în cantități mari.
Desigur, descoperirea poate reprezenta un avantaj important pentru eforturile de curățare a regiunilor contaminate radioactiv, așa cum este și Fukushima, central atomică japoneză afectată de un cutremur și un tsunami în 2011. Mai mult, adaugă specialiștii, tehnica ar putea reduce costurile fracturării hidraulice, prin care se extrag petrolul și gazelle natural, dar și pământurile rare.
Suprafața mare a oxidului de grafen definește capacitatea acestuia de a absorbi toxinele. Ceea ce i-a surprins pe specialiști, însă, este viteza uluitoare cu care se întâmplă acest lucru. În condiții de laborator, s-a testat oxidul de grafen sintetizat pe mai multe deșeuri nucleare simulate conținând uraniu, plutoniu și substanțe precum sodiu și calciu, care pot afecta în mod negativ absorbția substanțelor radioactive. Chiar și așa oxidul de grafen s-a dovedit mai eficient decât bentonitul și cărbunele active granulat, de obicei folosite în asanarea nucleară.