0
(0)

După ani de zile în care a fost luat în derâdere şi izolat de colegii săi, deoarece a susţinut că a descoperit o structură cristalină ce încălca legile naturii, cercetătorul izraelian Dan Shechtman a câştigat pentru aceasta Premiul Nobel.

 

Shechtman, în vârstă de 70 de ani, susţine că nu s-a îndoit vreodată de descoperirile sale. În 1982 a descoperit structuri cristaline denumite „cvasicristale”, formate din atomi aranjaţi într-o configuraţie ce părea natural imposibilă. Pentru aceasta, el a fost batjocorit până acum de colegii săi, povestind acum: „Am fost exclus din grupul de cercetare. Mi-au spus că îi fac de râs susţinând aceasta…dar nu am luat-o în nume personal. Ştiam că eu am dreptate şi ei se înşeală.”

Descoperirea domnului Shechtman „a schimbat radical modul în care chimiştii privesc materia solidă” a declarat Academia Regală Suedeză, cu ocazia acordării premiului în valoare de 1.5 milioane de dolari.

Ca urmare a acestei descoperiri, cvasicristalele au început să se producă în laboratoare, iar o companie suedeză le-a găsit utilizarea în cele mai dure tipuri de oţel, folosite la producerea de lame şi ace fine folosite la operaţii oculare. În prezent, se doreşte folosirea cvasicristalelor la crearea de noi materiale care să convertească energia termică în electricitate.

Dan Shechtman, profesor al Institutului Izraelian de Tehnologie Technion din Haifa, Israel, este cel de-al 10-lea izraelian câştigător al unui Premiu Nobel.

 

Sursa

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here