Fizicienii americani de la Fermilab, centrul de cercetare de lângă Chicago care găzduiește acceleratorul de particule Tevatron, doresc să stabilească, până la sfârșitul acestei luni, dacă bosonul Higgs, sau „particula lui Dumnezeu”, există. În caz de răspuns negativ, Modelul Standard, vechi de 40 de ani și care descrie modul în care fizicienii cred că funcționează Cosmosul, va trebui revizuit, deoarece el se bazează pe existența bosonului.
Tevatron, la fel ca și gigantul accelerator LHC, pornit pe 30 martie 2010 de CERN, lângă Geneva, se află deja de 28 de ani în căutarea particulei despre care cercetătorii cred că a făcut posibil Universul, ea fiind responsabilă de masa materiei încă din momentul Big Bang-ului, adică de acum 13,7 miliarde de ani.
Directorul de comunicări de la Fermilab Katie Yurkewicz a anunțat că cercetătorii americani vor veni cu o concluzie referitoare la existența bosonului până pe data de 30 septembrie, deoarece plaja de căutare unde Tevatron mai poate descoperi particula se restrânge simțitor, dar și pentru că, din lipsă de fonduri, acceleratorul va fi definitiv oprit la sfârșitul acestei luni.
Potrivit fizicienilor ambelor centre de cercetare a particulelor, Fermilab și CERN, bosonul Higs va trebui reperat în numeroase rânduri – de fiecare dată analizat cu atenție pentru a nu fi altceva decât ar putea să pară – înainte ca descoperirea să fie oficial anunțată.
Nimeni nu știe exact cum ar trebui să arate bosonul, dar oamenii de știință responsabili de LHC susțin că dacă el este cel anticipat, conform Modelului Standard, atunci dispun de capcanele potrivite pentru a-l prinde.
Prin urmare, dacă până la sfârșitul acestei luni Tevatron nu va veni cu dovezi concludente în sprijinul existenței sau inexistenței particulei lui Dumnezeu, această misiune va rămâne în grija LHC-ului, în valoare de zece miliarde de dolari.
Dacă nici acesta nu va descoperi ceva concludent până la finele lui 2012, va fi închis vreme de un an și modificat pentru a genera apoi coliziuni între particule la forțe duble față de cele actuale. Totuși, fizicienii de la CERN cred că vor putea trage câteva concluzii preliminare până la sfârșitul acestui an, fie că descoperă sau nu bosonul.
Foto: Department of Energy