Un nou tip de înveliș acustic le-ar putea permite undelor sonore să circule nestingherite pe lângă obiecte. Invenția s-ar dovedi utilă în construirea unor săli de spectacole mai performante acustic, a unor spații neperturbate fonic și a unor dispozitive la purtător pentru anularea sunetului ambiental.
Aproximativ asemănător modului în care o așa-numită mantie optică pentru invizibilitate curbează undele de lumină, o pelerină acustică le permite undelor de sunet să se propage pe lângă un obiect exact așa cum apa râului curge pe lângă o piatră aflată în cursul ei.
Tehnologia s-ar dovedi utilă obiectele care încearcă să evite un sonar, deoarece ar face să pară că undele sonore nu se lovesc și nu ricoșează din nimic, ele fiind deviate mai departe în mediul înconjurător. În același timp, mantia ar avea aplicații și în spații unde, dimpotrivă, se dorește păstrarea sau canalizarea sunetului, așa cum ar fi o scenă pentru concerte.
Sistemul de cilindri care conlucrează făcând posibilă deplasarea neîntreruptă a sunetului a fost propus de o echipă de cercetare din Valencia, Spania. Proiectul lor implică 120 de cilindri separați, lungi de câte 15 milimetri, aranjați împrejurul unui obiect de ocolit, în acest caz un alt cilindru măsurând 22,5 centimetri în diametru.
În cadrul experimentelor, o undă sonoră de tonalitate ridicată, în acest caz la 3061 de hertzi, și-a putut păstra tiparul liniar de propagare, deși s-a deplasat în direcția obiectului. Prin urmare, pentru undele acustice, în acel moment, cilindrul de 22,5 centimetri a fost inexistent.
Pelerina funcționează, momentan, numai sub forma unei benzi înguste. O frecvență de operare diferită nu ar necesita, totuși, decât o dispunere diferită a cilindrilor, potrivit echipei de cercetare. Tot angrenajul ar putea fi, desigur, adaptat la o scară mai largă de frecvențe, pentru a crea săli cu o acustică mai bună, parcuri mai liniștite și chiar căști care să protejeze urechile de zgomote supărătoare, potrivit Institutului American de Fizică.
Sursa