0
(0)

La sfârșitul lunii iulie ne bucurăm şi nu prea de ploaia de meteori Delta Aquaride: deşi curentul atinge maximul de intensitate în noaptea dinspre 28 spre 29 iulie, Luna aproape plină ne stă în cale. Cele mai bune ore de vizionare sunt după miezul nopții și înainte de ivirea zorilor, centrat în jurul orei 3 dimineaţa.

 

Acest curent de meteori este oficial activ în perioada 12 iulie – 23 august în fiecare an şi se suprapune cu mult mai cunoscutul curent de meteori Perseide, care atinge maximul în luna august, în dimineţile zilelor de 11, 12 şi 13. Cei care sunt cu ochii pe Perseide este foarte posibil să vadă şi unii membri ai Delta Aquaridelor pe cer în aceeaşi noapte, cei dintâi fiind mai puţin luminoşi decât membrii Perseidelor şi chiar decât cei ai altor curenţi de acelaşi fel.

Din păcate, anul acesta cerul nu este favorabil observării Delta Aquaridelor, însă în anii în care Luna nu ne stă în cale putem vedea până la 15-20 meteori pe oră în orele de dinainte de ivirea zorilor.

Dacă veţi urmări urmele lăsate de meteorii din Delta Aquaride înapoi spre origine, veţi observa că aceştia par să radieze dintr-un anumit punct aflat în fața constelaţiei Vărsătorul, care, văzută din emisfera nordică, se arcuieşte pe cer spre sud. Radiantul (punctul din care pare că provin meteorii) aproape se aliniază cu steaua Skat (Delta Aquarii), astfel încât ploaia de meteori este numită în onoarea acestei stele.

Aproximativ 5-10% din meteorii Delta Aquaride lasă urme persistente strălucitoare de gaz ionizat care durează o secundă sau două după ce meteoroidul a trecut. Meteoroizii ard în atmosfera superioară la aproximativ 100 km deasupra suprafeței Pământului.

Sfaturi pentru a vedea Delta Aquaride

Nu aveţi nevoie de abilităţi deosebite pentru a urmări o ploaie de meteori şi nici de utilizarea unor instrumente astronomice, ci trebuie să ţineţi cont doar de câteva sfaturi:

• În primul rând, căutaţi un loc în afara sau la marginea oraşului, unde lumina artificială nu împiedică observarea meteorilor;

• Nu uitaţi să luaţi cu voi o pătură sau un scaun confortabil; urmărirea meteorilor presupune multă răbdare, aşa că recomandăm să vă găsiţi o poziţie cât se poate de comodă;

• Verificaţi condiţiile meteo, precum şi orele de apus şi răsărit a Soarelui pentru locul în care vă aflaţi înainte de a face planul de observare a curentului;

• Priviți înspre cer, așezați comod, timp de minim o oră, cândva între miezul nopții și răsăritul Soarelui. Nu trebuie să priviți spre un loc anume, pentru că meteorii pot apărea în orice direcție.

Informații despre curentul de meteori Delta Aquaride adunate de pe http://earthsky.org/.

Sursa: La Stele.ro

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here