0
(0)

SUA și-a ales cel de-al 45-lea președinte. Despre care Michael Lubell, președintele American Physical Society, afirmă că „este primul președinte american anti-știință din istorie. Consecințele vor fi foarte, foarte severe”.

Trebuie să ne impacientăm, oare?

Dintre multele critici la adresa lui Donald Trump (văzut, în general, ca „un miliardar trecut prin câteva falimente, mincinos și misogin”), mie îmi sare în ochi una foarte importantă: Trump este un climato-sceptic. Trump nu crede în încălzirea globală provocată de poluarea umană, susținând public că schimbările climatice sunt doar o conspirație mondială pusă la cale de China pentru a submina supremația economică a Americii.

În campania electorală, Trump a promis că va retrage SUA din recentul „Paris Climate Agreement”, prin care aproape toate națiunile lumii și-au luat angajamentul să-și reducă emisiile de gaze cu efect de seră cauzate de activitatea industrială. Deci Trump vrea, nici mai mult, nici mai puțin, decât să dinamiteze ceea ce toată lumea cu capul pe umeri consideră ultimul efort realist al omenirii de a încerca să facă față schimbărilor climatice.

Trump vrea să facă din nou America măreață. Iar asta înseamnă, în concepția lui (cel puțin în discursurile dinaintea alegerilor), să încurajeze industria Big Oil, prin sprijinirea companiilor petroliere în demersul lor de a exploata noi zăcăminte și de a extinde practica de obținere a gazelor naturale prin fracking. Lucruri dăunătoare mediului, pentru care administrația Obama începuse să găsească piedici legislative – în primul rând reducerea subvențiilor (mai mari pentru combustibilii fosili decât pentru regenerabile!).

Și, pentru ca ascensiunea Americii, bazată pe petrol și gaze, să nu fie perturbată, cei din industria regenerabilelor, în special din domeniul solar și eolian, se tem că administrația Trump va lovi crunt în programele de subvenționare a investițiilor verzi. Mai ales că noul președinte american e cunoscut drept hater al regenerabilelor. De exemplu, a dat în judecată statul scoțian pentru că eolienele din largul mării „îi stricau priveliștea” de pe terenul de golf pe care îl deține în regiunea Aberdeenshire. Ba chiar a denumit proiectul ecologic drept un act de „vandalism public”, ceea ce este în mod clar o deviere de la gândirea logică.

Colac peste pupăză, Trump l-a desemnat la conducerea EPA (Environmental Protection Agency – Agenția Americană pentru Protecția Mediului) pe Myron Ebell. Acesta este unul dintre cei mai fervenți climato-sceptici din SUA, fiind director al unor institute care consideră pur și simplu ilegal programul Clean Power Plan (prin care administrația Obama și-a propus să elimine treptat termocentralele poluante din rețeaua națională de producere a energiei).

Mai mult, din poziția de șef al Coaliției Capetelor Limpezi (Cooler Head Coalition), Ebell luptă împotriva „alarmei false a încălzirii globale” și „politicilor anti-sociale pentru reducerea poluării și eficientizarea energetică”. Nu degeaba acest acolit al lui Trump a intrat pe lista neagră a Greenpeace („Field Guide to Climate Criminals”).

Remember scandalul „Dieselgate”? Acesta a dus la înăsprirea condițiilor normelor de control a poluării CAFE (Corporate Average Fuel Economy). Ei bine, iată că producătorii auto sunt printre primii care fac lobby în fața noului președinte, prin intermediul Alianței Producătorilor de Autovehicule, pentru relaxarea acestor norme. Ceea ce va însemna că poluarea din sectorul auto va continua să crească, alături de profiturile producătorilor. Business-as-usual.

Ar mai fi multe temeri de pus pe tapet, dar cred că v-ați făcut o idee despre cât de pesimistă se anunță președinția lui Trump din punct de vedere al combaterii poluării. Sincer, sper să mă înșel total, iar Trump să nu dea curs niciunei promisiuni tembele care ar pune bețe-n roate luptei anti-poluare.

Dar mi-e greu să fiu optimist când sondajele arată că majoritatea votanților lui Trump au fost oameni cu un nivel scăzut al educației (fără diplomă de terminare a colegiului). Adică oameni ușor influențabili de discursuri demagogice ori instigare la ură și discriminare. Istoria ne-a arătat că Inchiziția a fost posibilă din cauza unor oameni meschini precum Trump, susținuți de o masă de ignoranți mult mai mare decât grupurile de oameni raționali și educați.

Deci, da: cred că e cazul să ne impacientăm. Și să reflectăm mai serios la un citat de acum două secole, atribuit parlamenterului irlandez Edmund Burke.

The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?