0
(0)

În vara lui 2017, echipa Știință & Tehnică a pus la cale un proiect ambițios: Marea Expediție Americană. În cadrul căreia eu aveam de gând să vizitez fabrica de mașini Tesla, uriașa fabrică de baterii Gigafactory, sediile SolarCity sau SpaceX. Toate, evident, purtând semnătura lui Elon Musk, un afacerist ale cărui idei și strategii le admir, fără rezerve.

Din păcate, nu am reușit nicicum să obțin vreun răspuns de la niciuna dintre aceste firme, așa încât m-am bosumflat și am decis să rămân acasă (deși domnul Mironov mă tot stresa că renunță el să mai plece și îmi cedează mie locul lui…). Vă spun toate acestea pentru că vreau să lămuresc un lucru de la început: nu sunt un fan al lui Elon Musk, dar nici un detractor al lui.

Sunt neutru în privința personajului, dar apreciez fără rezerve realizările sale și planurile de viitor. Prin prisma acestui fapt, am rămas uimit de unele reacții ale unor comentatori de pe pagina de facebook S&T, în urma testului de succes al Falcon Heavy. Iar acum încerc (probabil în van) să le deschid puțin mintea acestor useri care apreciază să-i ponegrească pe alții, fără a pune în balanță beneficiile acțiunilor pe care „victimele” le-au întreprins.

Elon – salvatorul planetei

Băiat deștept, genul de „nerd” în tinerețe, Elon Musk a pus la punct sistemul care azi este cunoscut drept PayPal și care stă la baza tranzacțiilor electronice. Așa a devenit multimilionar foarte de tânăr, iar banii au adus cu ei și excese – printre care un stil de viață de playboy, cu haine scumpe și mașini sport performante (și care consumau și poluau mult, lucruri de care nu cred că-i păsa lui Elon pe atunci).

https://www.youtube.com/watch?v=G0YpU-pa0GM

Elon Musk și-a cumpărat în 1999 un McLaren F1, vedeta mașinilor supersport în anii ’90, mașină pe care a accidentat-o la scurt timp după achiziție (mașina nefiind asigurată…)

La un moment dat, niște tipi i-au arătat un prototip de mașină electrică, dotată cu… acumulatori de laptop. Și, cumva, băiatul nostru milionar s-a lăsat convins să investească într-o nouă companie de mașini electrice. Restul e istorie, care culminează chiar cu lansarea în spațiu a primei mașini de serie Tesla.

Elon Musk susține că încă de la început a avut o viziune pe termen lung și o strategie clară pentru Tesla – un adevărat „plan secret”, după cum afirmă pe la diversele evenimente. Ce a făcut, pe scurt? A lansat o mașină electrică sport, o fiță pentru oamenii cu bani, în paralel pornind punerea la punct a unei infrastructuri de stații de alimentare (știți vreun producător auto care, pe lângă mașini, să se fi apucat să facă și infrastructura de benzinării necesare?!).

elon-musk-editorial-oraan

Apoi, a lansat o berlină luxoasă, 100% electrică și scumpă, dar și neobișnuit de performantă. Grupul de entuziaști devenea, astfel, din ce în ce mai mare, iar mass-media, dar mai ales social-media contribuiau din plin la atragerea de noi „adepți”. A urmat un SUV 100% electric, primul de acest fel, iar acum avem parte de o berlină așa-zis de volum, cea mai accesibilă Tesla de până acum.

Între timp, omul nostru a început și construcția celei mai mari uzine (ca amprentă la sol) din lume, Gigafactory, a cărei construcție încă nu este finalizată. Și unde se produce o cantitate uimitoare de baterii pentru mașini sau pentru sisteme de stocare rezidențiale și industriale. Pentru că, între timp, Elon a intrat și în domeniul energetic, iar de curând a achiziționat firma de panouri fotovoltaice SolarCity.

Elon-Musk-Gigafactory-editorial-oraan

Totul pentru a salva planeta! Serios? Nu, „salvatul planetei” este doar un avantaj conex, deși e prezentat ca principalul motiv din spatele afacerilor eco ale lui Elon Musk. Acum ajungem la…

Musk – afaceristul versat

Mașina electrică era, la începutul anilor 2000, o chestie de viitor. La fel cum fusese și în anii ’90. Sau ’80. Ori ’70. Pe la jumătatea secolului XX, toată lumea credea că-n anii 2000 mașinile urmau să fie electrice și să zboare. Dar nu s-a întâmplat așa, iar transportul rutier a rămas puternic dependent de combustibilii fosili (iar Big Auto de Big Oil, dar să nu o dăm în conspirații…).

În domeniul auto, jocurile erau făcute de marile corporații auto. Un joc dur, dar care aduce și profituri imense. Niciun jucător nou nu ar fi avut șanse pe acest teritoriu. „Unless…” – cum zice americanul. Deci doar dacă nu ar fi venit cu ceva radical. Și ce putea fi mai radical decât o mașină cu „zero emisii”, într-o perioadă în care societatea începea să devină conștientă de pericolele poluării?!

Elon-Musk-tesla-editorial-oraan

Ei bine, acum „planul secret” al lui Elon Musk capătă mai mult sens: omul a vrut să creeze o nouă piață, în care, fiind top-of-mind, ar fi avut de câștigat enorm pe măsură ce această piață ar fi evoluat. Doar că nu își permite să aștepte încă 100 de ani pentru a vedea cu adevărat o evoluție, așa cum s-a întâmplat cu mașinile cu motoare termice. Deci a început un adevărat război de presiune psihologică a industriei auto, prin intermediul populației și social-media.

Da, doamnelor și domnilor, Elon Musk e un manipulator al maselor. Ne-a făcut să visăm la o lume fără poluare, ne-a mai băgat pe gât și viitorul colonizării planetei Marte, ne-a ademenit cu stilul de viață off-the-grid, etc. Subversiv, și-a făcut mașinile electrice atât de performante, încât a atins exact butoanele din subconștient, alea responsabile de adrenalină (și de pasiunea pentru mașini puternice), așa încât clienții au devenit portavocea.

Elon-Musk-tesla-public-editorial-oraan

În doar 10 ani, Elon Musk a obligat industria auto să se schimbe radical și să investească masiv în electromobilitate și, atenție, condus autonom. Dacă nu exista Elon Musk și a sa companie Tesla, constructorii auto probabil ar mai fi tergiversat schimbarea până prin 2050… Oare Musk și-o fi băgat coada și prin Dieselgate? Sunt sigur că Big Auto se agață (și) de această posibilitate.

Ah, încă o chestie care ține de manipularea atentă: Gigafactory a fost concepută pentru a reduce prețurile bateriilor (cea mai stringentă problemă a mașinilor electrice) prin… mass-production. A fost o „gălușcă” pe care lumea afacerilor a înghițit-o aproape pe nemestecate, iar acum Elon pur și simplu beneficiază de faptul că i-a convins pe marii jucători din domeniul auto să intre în jocul electromobilității. Practic, bateriile devin mai ieftine în primul rând datorită concurenței din ce în ce mai acerbe, mai puțin datorită Gigafactory.

Elon Musk – un escroc care se joacă cu banii guvernamentali

În lumea antreprenorilor există o regulă de bază: investește banii altora, nu ai tăi. Iar Elon Musk a știut să convingă oamenii cu bani să investească în ideile lui, promițând rezultate foarte bune, deci și profituri frumoase. Îl face chestia asta un escroc sau pur și simplu un bun afacerist? De fapt, mai degrabă întrebarea se pune altfel: a escrocat Elon pe cineva?

Până când SpaceX a devenit o companie viabilă pentru explorarea spațială privată, Elon a atras diverse investiții. Printre care și așa-zise subvenții guvernamentale, cum le place detractorilor să acuze. Atâta doar că nu vorbim de subvenții, ci de… investiții guvernamentale. Peste tot în lume, guvernele finanțează divrse programe care pot duce la evoluția tehnologică și la creșterea bunăstării populației.

Elon-Musk-spacex-editorial-oraan

Cam așa a fost și cu SpaceX. Mai ales pentru că NASA avea bugete din ce în ce mai reduse, programe din ce în ce mai multe, piedici politice din ce în ce mai numeroase, dar și costuri din ce în ce mai greu de justificat (credeți că prin alte țări nu s-a aplicat metoda licitațiilor trucate sau a prețurilor de zeci de ori mai mari pentru panseluțe sau veceuri?!). Să sprijini un antreprenor care promite că operațiunile tale vor avea costuri cu cel puțin un ordin de mărime mai reduse înseamnă să fii inteligent, nu fraier.

Da, există și riscuri. Dar rezultatele SpaceX ne-au arătat că Elon Musk nu a escrocat pe nimeni. Ce-i drept, la un moment dat s-a pus problema unei investigatii a Congresului american, privind utilizarea unor sume destinate SpaceX pentru investiții în Tesla sau SolarCity. Lucrurile au fost rezolvate „behind the scene” (de unde și acuzațiile că Elon ar fi jonglat nelegal cu banii guvernamentali), pentru că, la final, trăgând linie, guvernul nu a pierdut niciun cent, ci doar a avut de câștigat.

Elon-Musk-bailout-editorial-oraan

Ca o paranteză, cu ocazia crizei economice mondiale, marile companii auto americane au beneficiat de așa-zisul „bailout” – au primit miliarde de dolari de la guvern pentru a se redresa financiar și a se împiedica falimentul. GM și Chrysler, din păcate pentru contribuabilii americani, nu au reușit să împiedice „reorganizarea”, iar Ford a scăpat la limită. Singura companie auto americană care a primit bani pentru a trece de criză, după care i-a returnat cu dobândă a fost… Tesla.

Mda, mare escroc Elon ăsta. În special dacă te iei după diverse tabloide cunoscute pentru „fake news” și „alternative facts”, citite de cei care înghit pe nemestecate orice informație, cu spiritul critic înecat de apetența pentru cancanuri.

Elon – vizionarul

Amuzantă icoana cu Elon Musk portretizat ca un fel de sfânt al explorării spațiale. Pentru cei mai mulți. Pentru unii, însă, dovada că miliardarul a devenit obiect de cult nemeritat. De unde și acuzații care mai de care mai vehemente la adresa lui și a companiilor pe care le conduce. Mi-ar fi simplu să le răspund detractorilor: ”aha, și voi ce ați făcut așa de important, de vă permiteți să dați cu pietre în el?!”.

În schimb, voi face altceva. Voi arunca o privire scurtă asupra domeniilor pe care Elon Musk vrea să le revoluționeze – în primul rând pentru a scoate profit, să ne-nțelegem; în al doilea rând, pentru că efectele conexe vor fi benefice pentru societate. Ceea ce înseamnă că Musk va câștiga mai mult decât bani – își va asigura un mediu sustenabil pentru afacerile sale de viitor (ceea ce nu se poate spune despre bogătanii care-și bazează averea pe petrol, nu-i așa?!).

Compania de consultanță CB Insights a realizat un raport foarte interesant: „8 Industries Being Disrupted By Elon Musk And His Companies”. Vorbim de opt domenii de bază pentru societatea umană: energie, transporturi rutiere, telecomunicații, transporturi modale, infrastructură de transport, industria aerospațială, inteligență artificială, medicină.

elon-musk-companies
Sursa foto: CB Insights

Raportul celor de la CB Insights este foarte detaliat, urmărind pas cu pas ce a făcut Elon Musk până acum, dar oferind și idei pentru următoarele mișcări tactice ale acestuia în viitor. Cine are răbdarea să-l parcurgă, va înțelege că miliardarul nostru nu este un miliardar normal. Și că este foarte, foarte greu să te abții de la a exclama „WOW!”.

Dar „noroc” cu haterii de pe internet, acești indivizi fără rezultate în viață, care, la adăpostul anonimității (mă rog, pe facebook cam poți să-ți dai seama ce personaje sunt, de fapt…), își permit să arunce cu noroi – din invidie? din spiritul de „gică-contra”? din cauza frustrărilor personale? din pură idioțenie? din cauza manipulării detractorilor care au interesul ca Musk să nu forțeze schimbarea lucrurilor, pentru a nu închide robinetul de bani al unor și altora?

Elon-Musk-ironman-editorial-oraan

Multe întrebări la care nici nu mă sinchisesc să răspund. Amintesc doar un fragment din deja celebrul film din 2005 „Batman Begins”, în care prietena din copilărie a lui Bruce Wayne, magistrata Rachel Dawes, îi spune miliardarului: „Nu contează cine ești cu adevărat [ca om], ești definit de ceea ce faci”.

Așa încât nici pe mine nu mă interesează, de fapt, cum este Elon Musk ca persoană – amuzant sau enervant, nobil sau subversiv, erou sau personaj negativ. Mă uit la ceea ce face și la rezultatele muncii oamenilor pe care îi adună în jurul lui. Iar ceea ce văd, la naiba, mă face să-i acord tot respectul meu. Și poate de aceea mă și enervează chibiții ăștia, care-l vorbesc de rău – pentru că nu-nțelegem odată și-odată că faptele contează, nu vorbele.

Dacă am încerca fiecare să luăm exemplu măcar un strop din ceea ce face Elon Musk, cred sincer că am reuși să creăm o societate mult mai bună („pic cu pic se face lacul”). Ăsta trebuie să fie obiectivul nostru principal. Indiferent de părerea despre acest miliardar controversat.

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?