0
(0)

Partea 1

Mi-am propus un proiect de tip MythBusters prin care să arăt că Luna are diferite „mărimi” pe cer și că Luna la răsărit e mai mică decât Luna situată sus pe cer. Mitul popular (de fapt se numeste „iluzia Lunii” și nu ține de un popor sau altul, se manifestă pe tot globul) spune că Luna la răsărit/apus e cu mult mai mare decât atunci când o privim deasupra capului.

Desigur, demontăm mitul folosindu-ne de curbura Pământului și de cîteva elemente de matematică elementară, dar cel mai simplu ar fi să demonstrez practic, prin fotografie tehnică (astrofotografie) la momentul de răsărit si la cel în care Luna e sus pe cer.

super-luna-micro-luna-catalin-beldea-stiinta-tennica-14

Proiectul a început la momentul de Super-Lună (științific, Luna plină la perigeu), pe 1 ianuarie și se continuă pe 27 iulie, la momentul de Micro-Lună (științific, Luna plină la apogeu).

Principalul obstacol în demonstrarea riguroasă îl constituie vremea nefavorabilă (ceață, nori). Din această cauză am ales să fotografiez în două zile consecutive – back-up pe 31 decembrie (ora 23:45 ????) și ziua cu fenomenul – 1 ianuarie, la ore diferite: răsărit și „sus pe cer”.

Consider ca norocul a fost de partea mea în cele două zile de fotografie, chiar dacă au existat momente cu nori și ceață densă.

Iată câteva imagini de la sesiunile de observații. În ultima imagine puteți vedea diferența de diametru dintre Luna la răsărit și cea de noapte.

Menționez că ambele imagini au fost realizate cu același aparat – Nikon D850, prin aceeași lunetă – CFF Telescopes (focală de 500mm), iar discul Lunii e încadrat într-un pătrat cu latura de 1.100 pixeli.

Judecați singuri dacă Luna la răsărit e mai mare decât Luna văzută pe cer, în mod normal, la orice oră…

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?