0
(0)

Polul Nord este la trei luni distanță de o situație nemaiîntâlnită de 100.000 de ani, aceea de a rămâne fără gheață. Cel puțin aceasta este predicția făcută în urmă cu patru ani de profesorul britanic Peter Wadhams de la Universitatea Cambridge. O afirmație care este contrazisă de specialiștii ruși.

„Predicția mea rămâne valabilă”, a reafirmat Wadhams,”și anume că Polul Nord nu va fi acoperit de gheață pentru prima dată în 100.000 de ani. Iar acest lucru se va întâmpla în luna septembrie a acestui an. Mai precis, suprafața acoperită de gheață din Oceanul Arctic va însuma mai puțin de un milion de kilometri pătrați. Când am spus că Polul Nord nu va fi acoperit de gheață, m-am referit strict la Polul Nord și la partea centrală a Oceanului Arctic”, a declarat britanicul, adăugând faptul că un astfel de scenariu va duce la consecințe înfricoșătoare.

Dr. Vasily Smolyanitsky, expert climatolog de la Institutul de Cercetări Antarctice de la Sankt Petersburg este însă de altă părere. „Am primit predicțiile profesorului Peter Wadhams cu oarecare scepticism. Este adevărat că dânsul este un mare specialist și formatorul unor generații întregi de climatologi, însă de data aceasta se află în eroare. Și asta pentru că, în esență, ipoteza lui Wadhams este doar o construcție logică. Practic, el estimează că minimul de gheață înregistrat iarna, va duce la un record minim pe timpul verii”, afirmă Smolyanitsky. Expertul rus susține că acest tipar nu este neapărat unul general valabil, și că minimul de gheață din timpul iernii nu duce neapărat la un minim pe timpul verii.

Afirmațiile sale sunt susținute și de laureatul Nobel, Oleg Anisimov, care este de părere că Polul Nord nu va rămâne neacoperit de gheață decât peste cel puțin 40 de ani. Dar, în fond, mai sunt doar trei luni pentru a afla care școală de știință a avut dreptate, cea rusă sau cea engleză.

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?