0
(0)

Odată cu venirea primăverii, urşii ies dintr-o lungă perioadă de hibernare…zoologii şi veterinarii americani au observat, după 25 de ani de analiză a urşilor din Minnesota, că rănile acestora s-au vindecat fără urme şi infecţii după această perioadă.

 

Studiul, publicat în revista Interactive Zoology, este parte a unui proiect al savanţilor universităţilor din Wyoming, Minnesota şi ai Departamentului de Resurse Naturale din Minnesota, SUA. În cadrul acestuia, ei au monitorizat starea de sănătate şi comportamentul unui număr de 1.000 de urşi din specia Ursului negru american (Ursus americanus) pentru o perioadă de 25 de ani.

Echipa de cercetători a urmărit urşii cu ajutorul unor zgărzi radio: „am identificat în fiecare an animale rănite de gloanţe sau de săgeţi ori muşcate de alţi urşi sau prădători…rănile lor erau deseori inflamate ori infectate, la începutul iernii…majoritatea lor erau vindecate complet după câteva luni, fără ca noi să le fi curăţat, suturat ori să fi administrat medicamente urşilor” afirmă prof. David Garshelis de la Univ. Minnesota.

În perioada hibernării, temperatura corporală a urşilor scade cu până la 7 grade Celsius, pe lângă o reducere importantă a ritmului cardiac. La oameni, scăderea temperaturii corporale sau a circulaţiei sangvine poate, dimpotrivă, complica vindecarea rănilor. Analiza are un potenţial uriaş şi pentru medicina umană, cercetătorii sperând să afle exact mecanismul prin care urşii se vindecă în momentul în care ritmul cardiac, temperatura şi metabolismul sunt reduse.

 

Sursa

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here