Potrivit unui studiu publicat de prestigioasa revistă The Lancet, între 2007 și 2009, din cauza crizei financiare a crescut rata sinuciderilor în majoritatea țărilor europene.
Studiul, care a analizat efectele crizei financiare asupra modelelor mortalității în Europa, a fost realizat de o echipă de cercetători de la Cambridge University, London School of Hygiene și University of California, San Francisco. Potrivit rezultatelor, între 2007 și 2009 s-a înregistrat o creștere a ratei sinuciderilor în majoritatea țărilor din Europa, dar și o diminuare a numărului de acidente rutiere, pusă de cercetători pe seama unui utilizări mai scăzute a mașinilor personale.
Între 2007 și 2009, pe întreg teritoriul Uniunii Europene rata șomajului a crescut cu 2,6 puncte procentuale (o creștere de 35%). După cum au observat David Stuckler, Martin McKee și Sanjay Basu, „s-a înregistrat o inversare a tendinței constante de reducere a ratei sinuciderilor, înregistrată înainte de 2007 în cele două grupe de țări analizate (state UE pre-2004 și noi state)”; mai exact, în 2008 creșterea umărului sinuciderilor a fost inferioară unui procent de 1% în noile state membre, dar în cele vechi a fost de aproape 7%. Iar în ambele grupe, sinuciderile au crescut ulterior în 2009.
Dintre țările analizate, doar în Austria s-au înregistrat mai puține sinucideri (-5%) în 2009 față de 2007. În fiecare dintre celelalte țări, creșterea a fost de cel puțin 5%. „Aceste schimbări se situează la limita superioară a estimărilor din documentul nostru pe 2009, în care remarcam că o creștere a șomajului de peste 3% corespunde unei creșteri a sinuciderilor în rândul populației cu vârsta de până la 65 de ani”, au explicat cercetătorii.
Astfel, la țările care s-au confruntat cu mari adversități financiare, precum Grecia și Irlanda, s-au înregistrat creșteri semnificative ale ratei sinuciderilor, de +17% și respectiv +13% față de celelalte țări. În același timp însă, numărul morților în accidente stradale s-a diminuat, mai ales în țările membre UE unde aceste cifre erau inițial foarte ridicate, precum Lituania, unde rata accidentelor stradale mortale a înregistrat o scădere rapidă, de aproape 50%; în Spania și Irlanda, numărul victimelor accidentelor stradale a scăzut cu peste 25% între 2007 și 2009.
Sursa: Le Scienze