0
(0)

O nouă aplicație a realității augmentate, Sistemul Chirurgical și de Diagnosticare Medicală Asistat de Computer ( CAMDASS ), de la ESA, le-ar putea permite astronauților să se trateze reciproc, aplicând grafice digitale asupra unui pacient real pentru a ghida diagnosticarea și chiar intervenția chirurgicală asupra acestuia. Noul sistem ar putea chiar să îmbunătățească telemedicina în țările lumii a treia, sau în diferite zone inaccesibile.

 

Momentan, CAMDASS funcționează doar cu ultrasunete, care sunt deja disponibile la bordul Stației Spațiale Internaționale. Țelul este însă acela de a-l folosi pentru orice tip de proceduri biomedicale care le-ar putea fi necesare astronauților și nu numai, potrivit ESA.

Utilizatorii noului sistem de realitate augmentată trebuie să poarte pe cap o cameră cu ecran 3D dinaintea ochilor, care include și un senzor infraroșu capabil să detecteze ultrasunetele. Markeri plasați pe trupul unui pacient indică locul de interes, iar sistemul recunoaște anatomia subiectului și calibrează ecranul în funcție de ce privește utilizatorul CAMDASS.

Ecranul montat pe cap afișează mici notițe plutitoare în câmpul vizual al utilizatorului, care se potrivesc markerilor de pe pacientul real. Alinierea markerilor îi permite utilizatorului să poziționeze sonda de ultrasunete, sau orice alt dispozitive necesar, acolo unde trebuie. Apoi, imagini relevante pentru cazul clinic în cauză îi arată utilizatorului CAMDASS ce ar trebui să vadă pe trupul real.

În cadrul testelor cu un prototip al dispozitivului, studenții și paramedicii de la Spitalul Universitar Saint-Pierre, din Bruxelles, au reușit să performeze proceduri cu ultrasunete rezonabil de dificile fără ajutor, potrivit ESA, care dorește derularea unor experimente ulterioare cu noul echipament.

Sursa

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here