Cu puțin timp înainte ca Felix Baumgartner (43 de ani) să scrie istorie în lumea aerospațială, încercând să devină prima persoană care depășește viteza sunetului în cădere liberă, coordonatorul echipei medicale a proiectului Red Bull Stratos dr. Jonathan Clark ne dezvăluie cele necesare pentru asigurarea succesului acestei inițiative și întoarcerea pilotului în siguranță pe pământ.
„Fereastra” de vreme favorabilă este deschisă între iulie și septembrie, oricând în această perioadă Baumgartner având șansa să urce până la altitudinea de 36.356 metri înt-o capsulă ridicată de un balon cu heliu. Austriacul va putea stabili un record mondial, adunând totdată date valoroase pentru dezvoltarea cunoștințelor științifice medicale dedicate călătoriilor spațiale.
Echipa implicată în proiectul Red Bull Stratos a studiat fiecare efect fizic posibil care ar putea apărea în momente critice din timpul misiunii, mai ales pentru clipa în care Baumgartner va depăși viteza sunetului – bărbatul va accelera până la 1.125 km/h în aproximativ 30 de secunde, conform calculelor specialiștilor.
Există câteva faze critice în timpul ascensiunii și al căderii libere. La lansare, vântul nu trebuie să depășească o viteză mai mare de 3-6 km/h pentru a permite capsulei și balonului înalt cât un bloc de 55 de etaje să se ridice în siguranță. Chiar și așa, în intervalul primilor 300 de metri ai ascensiunii, Baumgartner nu va avea posibilitatea să execute o ieșire de urgență din cauza altitudinii insuficiente pentru parașutare.
Presiunea și temperatura foarte reduse caracteristice altitudinii de 36.356 de metri presupun ca austriacul să poarte un costum presurizat pentru a supraviețui. Costumul cu pricina este presurizat la 3,5 psi (0,23 atm), echivalentul presiunii atmosferice de la înălțimea de 10.668 de metri. Peste 19.200 de metri, presiunea scade într-atât, încât fără presurizarea unei capsule sau a unui costum, fluidele corpului „ar începe să fiarbă”, evaporându-se, ceea ce ar deveni în scurt timp fatal.
Un alt risc, potrivit dr. Clark, este ca Baumgartner să cadă într-o „vrie plată”, un fenomen care amenință ochii, creierul și sistemul cardiovascular umane. Acesta se poate manifesta în funcție de centrul de rotație și se poate solda fie cu pierderea cunoștinței, fie chiar cu hemoragie oculară și intracraniană.
Ca masură de siguranță, Baumgartner are un sistem special dotat cu un aparat de măsură care va lansa o parașută de stabilizare dacă înregistrează forțe de 3,5 G timp de mai mult de 6 secunde. El poate lansa stabilizatorul și manual, actionând un buton atașat pe una dintre mânuși.