0
(0)

Astăzi începe Sci-Tech Challenge 2019, la Bruxelles. În finala europeană concurează elevi din Belgia, Italia, Olanda și 5 elevi din România.

Competiția europeană încurajează tinerii să își aplice cunoștințele în domeniile Științei, Tehnologiei, Ingineriei și Matematicii (STEM) și să își dezvolte creativitatea și aptitudinile antreprenoriale. Concursul se desfășoară în perioada 14-15 mai.

Cinci elevi creativi din Constanța s-au calificat în finala organizată de Junior Achievement Europe, cu sprijinul ExxonMobil.

În finala națională, au participat 102 elevi (cu toții din Constanța). Ei au fost provocați să realizeze un plan de modernizare a rețelei de transport din Bruxelles, care să asigure opțiuni rapide și eficiente de mobilitate, accesibile tuturor cetățenilor și cu un impact redus asupra mediului.

Echipa câștigătoare a convins juriul prin creativitatea și fezabilitatea soluției la tema de lucru, propunând implementarea unui plan complex care urmărea mai multe elemente-cheie: reducerea emisiilor de CO2, confort pentru călători, consum redus de energie, semaforizare inteligentă. Soluția cu care au venit elevii consta în utilizarea de autobuze hibride etajate, telecabine electrice, biciclete cu dinam, turbine eoliene pentru tuneluri de metrou, locuri de parcare în zonele periferice și o aplicație inovatoare – Together for better (TFB) – care înglobează toate opțiunile de transport în oraș.

 După victoria lor absolută în etapa națională, elevii constănțeni care vor reprezenta România la finala europeană sunt: Andreea Maria Chiriac (Colegiul Național Mircea cel Bătrân), Vanessa Emily Herdean (Liceul Tehnologic Gheorghe Miron Costin), Mihaela Cristina Consferenț (Liceul Teoretic Ovidius), Răzvan Bucur (Liceul Teoretic Decebal), Bianca Maria Baias (Colegiul Național Mircea cel Bătrân).

„Ziua competiției naționale a fost plină de emoții și un mare câștig în același timp, datorită oamenilor pe care i-am întâlnit și cu care am colaborat. Am experimentat o nouă modalitate de a lucra în echipă, am avut o înțelegere neașteptată cu echipa mea. Toată experiența trăită la Sci-Tech Challenge mă ajută să devin o persoană mai bună în viitor, pentru că toate emoțiile pe care le-am trăit mi-au arătat ceva despre mine, o altă față despre care nu știam”, spune Andreea Maria Chiriac, elevă în echipa câștigătoare.

Sci-Tech Challenge își propune să motiveze elevii cu vârste cuprinse între 15-18 ani să ia în considerare matematica, știința și tehnologia în alegerea viitoarei lor profesii, să crească gradul de conștientizare cu privire la importanța științei și a tehnologiei și la modul în care acestea pot fi aplicate în afaceri pentru a răspunde provocărilor viitoare.

Evenimentul de la nivel național a atras elevi de la douăzeci de licee, pasionați de știință, tehnologie și antreprenoriat. Ei au fost repartizați în echipe formate aleatoriu, au interacționat și și-au pus în valoare cunoștințele, creativitatea și abilitățile de prezentare. Pe parcursul competiției, tinerii au fost mentorați de opt angajați voluntari ai companiei ExxonMobil România, care le-au oferit explicații și sfaturi privind aspectele tehnice, financiare și elementele de marketing asociate proiectelor lor.

„Suntem foarte mulțumiți de răspunsul pozitiv pe care l-am primit de la majoritatea participanților. Pe lângă efortul nostru principal de a promova STEM, apreciem foarte mult cât de bine este primit acest program, în principal și datorită beneficiilor participării în echipe internaționale. Suntem o companie globală care apreciază beneficiile diversității și ale colaborării în echipe internaționale”, a spus Dana Dărăban, ExxonMobil România.

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?