0
(0)

Inginerii americani întregesc rândurile armatei de androizi a Statelor Unite cu un pompier mecanic. Modelul este capabil să se miște asemenea omologilor săi umani, fiind proiectat astfel încât să interacționeze cu aceștia în cadrul unui fel de brigadă hibridă om-robot.

 

Dezvoltat de Laboratorul de Cercetare Navală, Robotul Pompier Autonom de Vas – sau „Saffir”, va contribui la stingerea incendiilor de la bordul vapoarelor și submarinelor, predispuse unor astfel de incidente.

Saffir, care ar trebui să intre în probe peste 18 luni, va fi dotat cu unele dintre cele mai noi și mai impresionante tehnologii robotice ale Pentagonului. Androidul este construit astfel încât să își folosească membrele mecanizate întocmai asemenea unei persoane, grație unor senzori sofisticați care detectează mediul și unor „articulații” de titan ce permit mișcări fluide.

\"(w540)

La fel ca un om, Saffir se va strecura pe coridoare înguste și se va cățăra și va coborî de pe nenumăratele scări din labirinturile unui vas. Robotul va avea o coordonare a brațelor suficient de bună încât să manevreze furtunurile cu apă și să lanseze grenade extinctoare, de altfel un gen de precizie care este destul de nou printre realizările Darpa, departamentul de tehnologii înalte al Pentagonului.

Lucrurile devin cu adevărat interesante la capitorul interacțiunii dintre Saffir și coordonatorii săi umani. Robotul este dotat cu o interfață care îi permite să înețeleagă și să răspundă la gesturile umane. Țelul este acela ca robotul și omul să lucreze într-o echipă unitară, așa cum se dorește și în cazul lui AlphaDog, un alt proiect militar American. Senzorii optici ai lui Saffir sunt dotați cu camere în infraroșu, care îi permit robotului să „vadă” în condiții de vizibilitate scăzută.

\"(w540)

Odată ce va fi terminat, androidul Saffir s-ar  putea dovedi la fel de eficient ca un pompier uman, fără a prezenta însă riscul pierderii vieții. Totuși, el trebuie să poată stinge foarte rapid incendiile, deoarece acumulatorii lui au o autonomie de numai 30 de minute, indiferent dacă focul a fost stins sau nu.

Sursa

Foto: Virginia Tech, U.S. Naval Research Laboratory

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here