0
(0)

Compania Universal Robots este un pionier în domeniul roboților industriali colaborativi, denumiți și coboți.

Din anul 2008, când compania a vândut primul său model comercial de robot, aceasta s-a dezvoltat exponențial de la un an la altul, comercializând peste 17.000 de brațe robotice în întreaga lume. Această creștere reflectă adoptarea pe o scară din ce în ce mai largă a roboților colaborativi de către aproape toate sectoarele industriale, pe măsură ce atât marile corporații, cât și întreprinderile mici și mijlocii descoperă beneficiile acestei tehnologii.

universal-robots-cobot-stiinta-tehnica-1

Însă ce diferențe există între coboți și roboții industriali tradiționali și de ce reprezintă coboții o revoluție în robotica industrială? Iată în cele ce urmează principalele trei motive.

Designul

Roboții tradiționali sunt masivi, cântărind de regulă 50 kg sau chiar mai mult, ocupând mult spațiu în hala de producție. Fiind concepuți să realizeze sarcini fizic intensive pe un amplasament fix, realocarea lor altor scopuri poate fi dificilă și costisitoare.

Pe de altă parte, coboții sunt compacți, cu dimensiuni și gabarit reduse. Fiind capabili să opereze în spații restrânse, designul lor modular permite să fie reamplasați și reprogramați simplu și cu rapiditate, pentru a realiza o multitudine de operațiuni pe linia de producție.

universal-robots-cobot-stiinta-tehnica-2

Siguranța

Siguranța este o preocupare cheie în orice mediu de lucru și reprezintă unul dintre principalii factori de diferențiere dintre coboți și omologii lor mai mari. Roboții industriali tradiționali trebuie izolați cu bariere fizice de securitate.

Prin contrast, coboții nu au nevoie de astfel de bariere de securitate (în funcție de evaluarea de risc). Fiind concepuți special pentru a lucra alături de oameni într-un mediu de lucru de tip colaborativ, coboții se opresc automat când detectează un obstacol.

universal-robots-cobot-stiinta-tehnica-5

 

Utilizarea

Roboții industriali tradiționali necesită la instalare tehnicieni calificați, cu cunoștințe de specialitate în programarea roboților. Acest proces poate dura zile, dacă nu chiar săptămâni, și poate fi costisitor, implicând ore de muncă și întreruperea producției. Toate acestea pentru o singură operațiune. Iar, dacă este nevoie de mutarea robotului pe un alt post, tot acest proces îndelungat se reia de la capăt.

Coboții, pe de altă parte, pot fi instalați repede și ușor, adesea în mai puțin de o jumătate de zi. Aceștia dispun de o interfață intuitivă și prietenoasă ce permite oricărei persoane să învețe să îi programeze, chiar și în lipsa experienței sau cunoștințelor de specialitate.

universal-robots-cobot-stiinta-tehnica-4

Aceasta face din coboți niște echipamente mult mai versatile, deoarece pot fi reprogramați și realocați rapid pe oricare alte poziții din fabrică, reprezentând astfel o opțiune ideală pentru realizarea de produse diversificate, în serii mici.

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?