Un grup de cercetători, coordonat de profesorul Lee Baik-Chul de la Universitatea Kyonggi, a dezvolat roboți capabili să detecteze comportamentul suspect, care vor patrula prin penitenciarele sud-coreene pentru a ușura sarcina gardienilor. Proiectul în valoare de un miliard de woni (aprox. 650.000 de euro) a fost organizat de Ministerul pentru Economia Cunuoașterii, în colaborare cu Ministerul de Justiție din Coreea de Sud.

 

Roboții, înalți de 1,5 metri și cu un sistem de locomoție pe patru roți – vor fi folosiți mai ales pe timp de noapte și vor putea realiza legătura directă între prizonieri și gardieni printr-o funcție de comunicare la distanță.

Senzorii din dotarea roboților îi vor abilita pe aceștia să detecteze semnale de comportament nepotrivit, așa cum ar fi tendințele sinucigașe și violența, pe care le vor raporta imediat forțelor capabile să intervină.

Potrivit profesorului Baik-Chul, programul are scopul de a le permite gardienilor umani să-și concemtreze atenția mai ales în sensul eforturilor de corecție și de reabilitare a deținuților. Sistemul de operare al roboților este aproape complet, iar trei exemplare vor fi introduse experimental, în martie anul viitor, într-o unitate din orașul Pohang.

Coreea de Sud urmărește să devină lider mondial în materie de robotică. Specialiștii de aici au creat deja în acest sens modele capabile să predea limba engleză în școli, să păzească granița dinspre Coreea de Nord, să execute tehnici de taekwondo, să interpreteze roluri în piese de teatru și să facă menajul într-o locuință.

Sursa