Savanții Laboratorului Lincoln, din cadrul Institutului Tehnologic Massachusetts, au pus bazele unei noi tehnologii radar care permite vizibilitatea prin pereți. În mod normal, asemenea luminii din spectrul vizibil, și undele radio ale radarelor ricoșează din obiectele solide. Dar, noul sistem al cercetătorilor de la MIT „penetrează” obstacolele solide, oferind instantaneu o perspectivă asupra activității de pe cealaltă parte a acestora.
Dispozitivul în cauză este alcătuit dintr-o rețea de antene dispuse pe două rânduri – opt dintre ele pentru recepție dispuse deasupra și 13 pentru transmisie dedesubt – și din câteva elemente de calcul, toate montate pe un soi de furgon mobil. Aplicațiile noii tehnologii sunt adecvate mai ales operațiunilor militare, îndeosebi situațiilor de violențe urbane.
Oamenii de știință și-au testat echipamentul pe pereți de beton cu grosimea de zece, respectiv 20 de centimetri. Mai mult chiar, sistemul a fost cu succes aplicat de la o distanță de până la 20 de metri, oferind cu succes imagini în timp real ale mișcărilor din spatele pereților sub formă de semnal video redat cu o rată de 10,8 cadre/secundă.
Sistemul oferă și o rezoluție foarte bună a semnalului, grație algoritmilor performanți de procesare a imaginii. Întreg angrenajul este destul de voluminos, dar montarea sa pe o camionetă îl face utilizabil și folositor. Totuși, pentru că procesorul folosește o metodă prin care compară fiecare nouă imagine cu cea anterioară, observând schimbările, radarul poate detecta doar subiectele în mișcare, nu și obiectele statice, așa cum este, de exemplu, mobilierul. Chiar și așa, un om care încearcă să stea nemișcat va comporta întotdeauna ușoare modificări ale poziției, pe care sistemul le poate detecta.
Momentan, oamenii apar pe ecran ca niște „bule” care se mișcă văzute din perspectivă aeriană, ca și când observatorul ar sta pe perete și ar privi în jos către scena în plină desfășurare. În prezent, specialiștii lucrează la algoritmii de procesare a imaginii care vor transforma automat o bulă într-un simbol clar pentru a face sistemul mai ușor de operat, deoarece descifrarea bulelor necesită mult antrenament.
Sursa