Una dintre limitările conexiunilor electrice tradiționale prin fire din cupru este tocmai rezistența electrică a metalului, ce cauzează încălzirea caburilor, fapt care determină risipirea sub formă de căldură a unei părți din energia transportată.

 

Firele construite din materiale superconductoare, în schimb, nu prezintă nicio formă de rezistență electrică, așadar ele pot transmite mult mai multă energie. Deși încercări anterioare de a folosi această tehnologie s-au dovideit ineficiente și mult prea costisitoare, cercetătorii Universității din Tel Aviv au dezvoltat recent un nou tip de fir superconductor eficient d.p.d.v. al costurilor, despre care pretind că poate transporta de 40 de ori mai multă electricitate decât firele din cupru de dimenisuni similare.

Echipa de cercetători evrei a construit fire din fibre de safir dintr-un monocristal, care au fost apoi împachetate într-un amestec ceramic. Fiecare astfel de fir este vag mai gros decât un fir de păr uman și deși ele pot transfera mari cantități de electricitate, trebuie răcite continuu pentru a-și păstra starea de superconductivitate. Această sarcină este asigurată de un sistem de răcire integrat în ansamblu, ce funcționează pe bază de nitrogen lichid.

Dr. Boaz Amog, unul dintre oamenii de știință care au dezvoltat firele superconductoare, crede că acestea ar fi ideale pentru a livra electricitate dinspre sursele de energie regenerabilă izolate, sau pentru a alimenta rețelele electrice municipale.

Sursa

Foto: Stefan Riepel