Sonda spațială rusească Phobos-Grunt, lansată pe 8 noiembrie cu destinația Marte, și-a ratat obiectivul și a rămas blocată în derivă pe orbita circumterestră, rotindu-se împrejurul Pământului la altitudini tot mai joase, până când, potrivit estimărilor specialiștilor, se va prăbuși pe planeta noastră duminică, pe 15 ianuarie, declară Alexei Zolotukhin, purtător de cuvânt al forțelor spațiale militare din Rusia.
Phobos-Grunt este o navă spațială de proporții, cântărind circa 14,5 tone. Problema este că mare parte din această masă constă din combustibil pe bază de hidrură toxică, determinându-i pe câțiva observatori ai problemei să se îngrijoreze cu privire la un posibil impact nefast asupra mediului în urma prăbușirii sondei.
Totuși, oficialii spațiali ruși au atenuat repetat aceste îngrijorări, argumentând că tot acel combustibil, încapsulat într-un rezervor din aluminiu, ar trebui să ardă la intrarea în atmosfera înaltă a Pământului.
Mai mult decât atât, se sugerează că majoritatea componentelor lui Phobos-Grunt se vor confrunta cu aceeași soartă. Experții preconizează că numai 20-30 de fragmente, în greutate totală de maximum 200 de kilograme, vor ajunge fizic pe sol, sau în apă. Imposibil pentru moment este ca cineva să indice locul unde vor ateriza bucățile cu pricina, pentru că nu se cunoaște exact nici măcar momentul prăbușirii. Momentan, cam tot Globul pare expus.
Misiunea în valoare de 165 de milioane de dolari a lui Phobos-Grunt era să recolteze mostre de sol de pe suprafața lunii marțiene Phobos și să le trimită pe Pământ (“grunt” înseamnă “sol” în limba rusă). Dar propulsoarele de bază ale navei nu au funcționat conform planului și aceasta a rămas blocată pe orbita Pământului.
Eșecul lui Phobos-Grunt este doar unul dintr-o serie de dificultăți rușinoase pe care programul spațial rus a trebuie să le suporte în 2011. De asemenea, prăbușirea pe pământ a sondei vine la scurt timp după alte două evenimente similare necontrolate. Este vorba despre satelitul de 6,5 tone UARS, de la NASA, care a căzut în Oceanul Pacific în septembrie anul trecut și de satelitul german ROSAT, cu o masă de 2,7 tone, prăbușit în Oceanul Indian o lună mai târziu.