Compania americană Raytheon, a cincea cea mai importantă firmă privată din industria de apărare la nivel mondial, a dezvoltat un software capabil să urmărească activitățile indivizilor și să le prezică viitoarele acțiuni analizând datele făcute publice de aceștia în rețelele de socializare, precum Facebook, Twitter și Foursquare.
Potrivit Raytheon, software-ul denumit Riot (sau Rapid Information Overlay Technology) nu a fost încă vândut vreunul client. Totuși, firma din Massachusetts confirmă că tehnologia a fost împărtășită guvernului SUA ca parte a unui efort de cercetare-dezvoltare, în 2010, pentru a contribui la construirea sistemului de siguranță națională prin analizarea „miliardelor de entitățil” din ciberspațiu.
În videoclipul atașat se poate vedea cum capacitatea lui Riot de a exploata website-urile populare în scopul supravegherii oferă o perspectivă rară asupra tehnicilor controversate de monitorizare care au atras atenția agențiilor de spionaj și de siguranță națională, ridicând totodată semne de întrebare la adresa libertăților civile și a respectării intimității online.
Tehnologia sofisticată demonstrează cum aceleași rețele sociale care au contribuit la propulsarea revoluțiilor Primăverii Arabe pot fi transformate într-un fel de „Google pentru spioni” și folosite ca un mijloc de monitorizare și control. Folosind Riot, este posibil pentru un utilizator să obțină o imagine de ansamblu a vieții unei persoane – prieteni, locuri vizitate indicate pe hartă și altele – prin doar cateva click-uri.