0
(0)

Compania Renovatio și-a unit forțele cu Volkswagen și Kaufland, organizând Renovatio Electric Drive, prima caravană / cursă de mașini electrice din România. Șase echipaje temerare pleacă, la volanul unor modele 100% electrice, Volkswagen e-Golf, într-o aventură extraordinară, pe un traseu care străbate țara de la București la Timișoara, via Sibiu.

Vineri, 21 octombrie, de la ora 9:00, în parcarea hipermarketului Kaufland din strada Barbu Văcărescu 120-144 are loc conferința de presă în cadrul căreia companiile Renovatio și Kaufland anunță finalizarea infrastructurii de stații de încărcare pentru mașinile electrice pe axa Constanța – Timișoara, precum si planurile de dezvoltare pe viitor.

Startul caravanei Renovatio Electric Drive, alături de Volkswagen, este semnalul clar că rețeaua Renovatio e-charge, prima rețea publică de stații de încărcare rapidă pentru mașini electrice, devine complet funcțională pe culoarul Constanța-Timișoara cu șase luni mai devreme decât termenul anunțat inițial!

Rămâneți „în priză” aici pentru a afla cum se desfășoară prima cursă de mașini electrice Renovatio Electric Drive!

Știință & Tehnică este reprezentată de Oraan Mărculescu, iar vineri și sâmbătă veți fi ținuți la curent cu desfășurarea cursei. Așteptăm pariurile voastre!

Vineri 21 oct. 2016

 1. Plecarea din București

cursa-masini-electrice-1
Pe traseul București-Timișoara, iată localitățile unde ne oprim să încărcăm mașinile, la stațiile Renovatio din parcările supermaketurilor Kaufland
cursa-masini-electrice-2
Fiecare e-Golf anunță o autonomie maximă teoretică de 190-195 km. Să vedem ce rezultate vom obține în condiții reale de drum, pe o vreme destul de rece. Ne așteaptă o experiență serioasă!
cursa-masini-electrice-3
Printre cei din această poză sunt și membrii celor 6 echipaje, care au o miză importantă: câștigătorul primește 5.000 de euro – bani pe care va avea libertatea să-i doneze unui ONG sau unei cauze care merită!
cursa-masini-electrice-4
Cu semnul meu „secret” (EV – electric vehicle, normal) vă salut și vă dau reîntâlnire la următorul pit-stop: Pitești. Let’s go!

2. Drumul de la București la Pitești

cursa-masini-electrice-101
Dacă pleci la drum lung cu o mașină electrică, e musai să gândești eco. Deci e de preferat modul Eco. Modelul VW e-Golf face parte din prima generație de mașini electrice de pe piață, autonomia maximă cifrându-se la circa 200 km – însă peste un an sau doi, noua baterie va avea autonomie dublă!
cursa-masini-electrice-102
De la Kaudland – Barbu Văcărescu până la intrarea pe Autostrada A1 am avut un consum normal pentru aglomerația din capitală, iar autonomia nu a scăzut alarmant. Însă pe autostradă lucrurile sunt mai delicate cu mașinile electrice actuale…
cursa-masini-electrice-103
Când ești într-o mașină electrică și dai de „fumigene”, te apucă efectiv furia – când vom realiza cât de nocivă este poluarea, totuși?
cursa-masini-electrice-104
Sunt multe de povestit despre factorii care influențează consumul de energie (de la aerodinamică la stil de condus). Ideea de bază este că, pe autostradă, este de preferat o viteză foarte moderată dacă vrei o autonomie cât mai bună
cursa-masini-electrice-105
Primul pit-stop pentru reîncărcare: Kaufland Pitești. Unde curioșii ne „mitraliază” cu întrebări…
cursa-masini-electrice-106
De la București la Pitești, cu un stil de condus destul de cuminte, consumul a avut o valoare… fatidică. Autonomia rămasă a fost surprinzător de bună, iar S&T avea cel mai bun rezultat – pentru moment.
cursa-masini-electrice-107
La Pitești am avut marea surpriză de a fi întâmpinat de Marc Areny, francezul venit în România să facă Loganul electric low-cost – citiți interviul cu el, respectiv testul cu Dacia sa electrică. Marc a promis că Știință&Tehnică va fi prima publicație care va testa și va afla detaliile despre noul proiect la care lucrează. Abia așteptăm!

 3. Drumul de la Pitești la Râmnicu Vâlcea

cursa-masini-electrice-108
Odată ieșit de pe autostradă, lucrurile promiteau să se simplifice, datorită vitezelor mai mici pe care le impune drumul național. Intervenea însă marea necuoscută a Dealului Negru: oare cât de multă energie necesită urcarea pantelor abrupte? Și cât de mult se poate recupera la coborâre, pentru încărcarea bateriei? Un test de stres perfect pentru VW e-Golf.
cursa-masini-electrice-109
Ar fi fost culmea să primesc amendă pentru depășirea vitezei regulamentare! 🙂
cursa-masini-electrice-110
Al doilea pit-stop pentru încărcarea mașinilor: Kaufland Râmnicu Vâlcea. Cu această ocazie s-au „încărcat” și participanții la un restaurant cu specific tradițional – ceapa a fost de bază, pentru a ține răceala la depărtare (pentru că nu am folosit în niciun moment încălzirea în mașină, pentru a nu afecta consumul de energie).
cursa-masini-electrice-111
Până la urmă, urcușurile nu au fost hop-uri așa de mari cum credeam. Pe pantele destul de abrupte dispre Pitești și Râmnicu Vâlcea consumul a crescut substanțial, chiar dacă am adoptat viteze de „merc turbat”. La coborâre, însă, utilizarea treptei B (care accentuează fenomenul de recuperare a energiei la decelerare/frânare) a dus la încărcarea peste așteptări a bateriei, care indica o descărcare de numai un sfert la destinație. Practic, cu „un plin”, bateria lui VW e-Golf ar ajunge pentru un drum dus-întors Pitești – Râmnicu Vâlcea, chiar și într-un stil de mers normal, nu super-economic.

 4. Drumul de la Râmnicu Vâlcea la Sibiu

cursa-masini-electrice-112
Inițial, la plecarea din Râmnicu Vâlcea traficul părea lejer. Până am ajuns la Călimănești, unde am decis să o iau pe centură (pe șoseaua din dreapta Oltului, destinată traficului greu) și brusc am ajuns într-o coadă de tiruri. Care avansa 100-200 de metri odată la 30 de minute…
cursa-masini-electrice-113
După aproape două ore (2 ore!) am ajuns la bifurcația de la ieșirea din Căciulata. Însă nici pomeneală să se fi terminat calvarul așteptării: în depărtare se zărea un „șarpe de foc”, format din stopurile mașinilor care formau o coloană de alți câtiva kilometri de-a lungul Oltului. Cam ăsta e rezultatul lipsei autostrăzii între Pitești și Sibiu 🙁
cursa-masini-electrice-114
În teorie, faptul că am stat atât de mult timp în coloană nu a afectat consumul – oricum, date fiind pauzele mari, scoteam cheia din contact (spre deosebire de majoritatea tirurilor, care ardeau motorină degeaba…). În practică, însă, e inuman că lucrările la un viaduct (lucrări care țin din primăvară!) să provoace atâta haos pe o rută extrem de circulată. Din partea miilor de șoferi care ne-am consumat mulți neuroni vineri pe Valea Oltului, încă o dată „mulțumiri” tuturor celor care n-au făcut autostrada Pitești-Sibiu…
cursa-masini-electrice-115
Într-un final, iată-mă ajuns pe seară la hotelul din Sibiu aproape fără niciun chef să mai obțin un rezultat cât mai bun de consum (dar cu multe idei de filme horror în care rolul victimelor torturate să fie jucate de cei responsabili pentru lipsa autostrăzii Pitești-Sibiu).
cursa-masini-electrice-116
Rezultatul obținut între Râmnicu Vâlcea și Sibiu putea fi mai bun – dar nu m-am abținut: am dat drumul din când în când la căldură, pentru că niște condiții minime de confort sunt necesare dacă vrem și securitate rutieră. În plus, odată scăpat de ambuteiajul de la Călimănești, nu mi-am permis să domolesc ritmul impus de tiruri, așa încât, în loc de 50-60 km/h, am „gonit” cu 70-80 km/h. Chiar și așa, autonomia rămasă a fost în limite normale, iar consumul de energie pur și simplu decent.

 

Sâmbătă 22 oct. 2016

 1. Drumul de la Sibiu la Deva

cursa-masini-electrice-201
Dimineața, Sibiul nu arăta semne bune: și ziua de sâmbătă se anunța bacoviană, ploiasă și morocănoasă. Totuși, aspectul pozitiv era temperatura, care promitea să fie de circa 10 grade Celsius, ceea ce nu afectează drastic performanțele bateriei (cum se întâmplă la mai puțin de 7-8 grade Celsius).
cursa-masini-electrice-202
Deși cu o seară înainte parcasem mașinile în fața hotelului, dimineață le-am luat din parcarea Kaufland, unde au stat peste noapte la încărcat.
cursa-masini-electrice-203
De la Sibiu la Deva am decis să merg pe drumul național, nu pe autostradă. Deja George Buhnici lua mult mai în serios competiția „cine consumă cât mai puțin”, așa că am preferat vitezele mai reduse de pe drumul național. Plus că, la viteză mai mică, poți admira mai mult peisajul tomnatic…
cursa-masini-electrice-204
Am ajuns să mă felicit pentru decizia de a merge pe drumul național: n-am întâlnit aproape nicio mașină (deci am putut merge mult cu viteză constantă de circa 60 km/h), deoarece majoritatea preferau să meargă pe autostradă! Aici sunt pe coborârea lungă spre Apoldu de Sus, unde frânarea regenerativă a încărcat bateria foarte mult.
cursa-masini-electrice-205
„Adunare generală” la Kaufland în Deva, unde stația de încărcare rapidă permite încărcarea a două mașini simultan. Între timp, pauză de masă la Conacul Archia (unde proprietarul s-a declarat foarte interesat să monteze stații de încărcare pentru mașini electrice!).
cursa-masini-electrice-206
Credeam că am obținut valori bune, însă George Buhnici a avut o strategie mai bună: a ales să meargă pe autostradă cu 60 km/h, așa încât a ajuns la Deva cu mai puțin de 12 kWh/100 km. George, să înțeleg că mi-ai aruncat mănușa! 🙂 Hai să mărim miza: ce-ar fi să ajungem la Timișoara (de la Deva) fără a mai opri să alimentăm în punctul intermediar de la Făget? Da, știu, cam riscant…

 2. Drumul de la Deva la Făget

cursa-masini-electrice-207
Foarte dificil dezideratul de a menține cât mai constantă viteza de 60 km/h pe drum național în condițiile în care traficul nu e lejer, iar ceilalți șoferi sunt adepții vitezelor de peste 100 km/h…
cursa-masini-electrice-208
Chinuitoare urcarea interminabilă de la Ohaba la Coșevița (intrarea în județul Timiș). Pentru a menaja cât mai mult consumul, am urcat chiar și cu 30 km/h, din timp în timp fiind nevoit să trag pe dreapta pentru a permite coloanei din spate să mă depășească. Competiția „cine cosumă mai puțin” a impus multe sacrificii!
cursa-masini-electrice-209
Deși Lucian Mândruță a plecat la ceva timp după mine din Deva, a decis să testeze mai serios performanțele mașinii – iată-l depășindu-mă și dispărând rapid în zare…
cursa-masini-electrice-210
La Făget, Renovatio a montat o stație mobilă de încărcare rapidă, curentul fiind produs de un generator. În timp ce mașina lui Lucian Mândruță era la încărcat, restul se minunau de consumul foarte mic pe care l-am obținut până în acel moment.
cursa-masini-electrice-211
Pe traseul de la Deva la Făget am reușit să obțin un consum sub 11 kWh/100 km. Cum până la Timișoara mai aveam în jur de 80 km, am decis să risc: nu mai alimentez la Făget, ci plec direct la Timișoara (abordând o viteză de 60 km/h pe autostradă aveam mari șanse să nu rămân în „pana prostului” – chiar dacă se întâmpla așa ceva, organizatorii oricum erau pregătiți cu un generator care să încarce bateria mașinii). Prin urmare, iată-mă plecând din Făget fără a mai alimenta!

 3. Drumul de la Făget la Timișoara

cursa-masini-electrice-212
Da, știu, veți spune că e stupid să mergi cu 60 km/h pe autostradă… Tocmai pentru a nu încurca traficul (și a evita riscul de a provoca accidente) am ales să merg pe banda de urgență – până la urmă, participarea într-o cursă de consum este o situație de urgență, nu? 🙂
cursa-masini-electrice-213
Odată ce autonomia indicată de computerul de bord a scăzut sub 100 km (mai exact 99 km într-un moment când mai avea circa 40-45 km până la Timișoara), temerile de tip „range anxiety” au început să-mi invadeze cerebelul, în ciuda faptului că logica îmi spunea că nu am cum să rămân în „pana prostului”. Practic, este confirmarea faptului că, pentru a convinge publicul că mașina electrică e alternativa de care avem nevoie, autoritățile și constructorii auto trebuie să facă eforturi mai mari pentru a asigura o infrastructură generoasă de stații de alimentare. Renovatio e prima companie care a pus bazele unei rețele naționale – sper să nu fie ultima și mai sper să dea exemplu cât mai multor antreprenori că așa ceva este fezabil și de viitor.
cursa-masini-electrice-214
La fix ora opt și un minut seara, mașina condusă de S&T parca în fața hotelului din Timișoara, terminând prima cursă de mașini electrice Renovatio Electric Drive. Oare cu cel mai bun rezultat?…
cursa-masini-electrice-215
Rezultatele finale i-au uimit și pe ceilalți concurenți, dar și pe organizatori. Chiar și eu am rămas puțin mirat, deși consumul foarte mic ar trebui să fie foarte normal dată fiind viteza foarte redusă cu care am circulat, precum și regimul constant în cea mai mare parte a timpului. Ba chiar mă bătea gândul să încerc să ajung până la Arad cu autonomia rămasă 🙂

În final, am rămas cu adevărat „în cărți” doar eu și George Buhnici. După o perioadă de suspans, în care organizatorii au centralizat toate datele, a venit și anunțul: cursa inedită Renovatio Electric Drive a fost câștigată de Oraan Mărculescu, reprezentant Știință & Tehnică (dar și Ecoprofit.ro).

Pe lângă bucuria personală, trebuie menționat că această cursă a avut și o miză: Kaufland România a pus la bătaie un premiu de 5.000 de euro, bani pe care câștigătorul avea dreptul să-i direcționeze către o cauză nobilă sau socială. Din postura de câștigător, recunosc, a fost dificil să găsesc o modalitate cât mai potrivită pentru a direcționa acești bani (donația către fundația părinții lui Oraan era exclusă…).

Pentru că sunt la Știință & Tehnică, deci misiunea noastră este în primul rând educativă, am hotărât ca acești bani să meargă către Fundația Cosmonaut Dumitru Prunariu. Ulterior, am realizat un eveniment memorabil: o întâlnire între Prunariu și elevii de excepție ai României, sub titulatura „Cucerirea Spațiului Cosmic” – citiți aici mai multe detalii și urmăriți și filmarea evenimentului.

În final, dați-mi voie să trag câteva concluzii:

  • Modelele VW e-Golf utilizate în această cursă fac parte din prima generație de mașini electrice de pe piață. Având autonomii maxime teoretice de circa 200 km, în regim extraurban ele pot asigura într-o utilizare normală maximum 120-150 km, în funcție de cât de grăbit e cel de la volan (ba chiar mai puțin de 100 km în regim de autostradă, la viteze de circa 130 km/h, când consumul de energie crește foarte mult).
  • Prin urmare, un traseu de genul București – Timișoara este exlus să fie parcurs cu o astfel de mașină electrică în aceleași condiții de confort și timp ca în cazul unei mașini convenționale – probabil numai fanaticii ecomobilității ar accepta să facă două zile pe drum, cum s-a întâmplat în cursa noastră… Pe de altă parte, începând din acest an au început să apară pe piață modele 100% electrice, care anunță autonomii realiste de 300-400 km (VW e-Golf, de pildă, va primi în 2017 o baterie cu autonomie cel puțin dublă față de acum).
  • Renovatio Electric Drive și-a propus, de fapt, să atragă atenția publicului asupra dezvoltării foarte rapide a ecomobilității într-o țară în care ne-am obișnuit să vedem că lucrurile nu se mișcă sau nu evoluează. Grație parteneriatului cu Kaufland, prima rețea națională de stații de încărcare e-charge a fost pusă la punct cu 6 luni mai repede decât estimările inițiale!
  • Este adevărat, pe coridorul Arad – București – Constanța încă nu sunt peste tot stații de încărcare rapidă (fast-charge la 50 kW, care permit încărcarea bateriei de la 0 la 80% în doar 20-30 de minute), dar în prima parte a lui 2017 stațiile normale vor fi însoțite și de stații rapide, odată ce programul guvernamental de subvenționare a electromobilității va intra „în pâine”. Este foarte important de înțeles că investițiile în asemenea stații de încărcare rapidă sunt uriașe (costurile ajung în unele cazuri să depășească 30-40.000 de euro!), deci fără un sprijin guvernamental și fără deschiderea autorităților locale lucrurile tind să stagneze.
  • Caracterul de competiție al acestei caravane a fost mai degrabă un ingredient care să sporească motivația participanților. Însă, în opinia mea, cel mai mult de câștigat are marele public, care astfel are ocazia să afle că lucrurile chiar se mișcă în domeniul electromobilității (anul trecut erau doar câteva stații de încărcare în România, anul acesta sunt deja peste 60, iar în anii următori numărul lor va crește exponențial). Și că mașina electrică este alternativa obligatorie, dacă vrem să contracarăm poluarea din ce în ce mai mare din sectorul transporturilor.
  • Indiferent de rezultatul concursului, mă bucur că am avut ocazia să reprezint Știință & Tehnică într-un astfel de demers și le mulțumesc organizatorilor acestui eveniment (Renovatio, Kaufland și Volkswagen) pentru inițiativă și, de ce nu, curajul de „a sparge gheața”. Și sper ca exemplul lor să fie luat, cât mai curând, și de alte companii.

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?