0
(0)

Utilizatorii de computere și-ar putea stoca în curând datele pe platforme construite din sticlă, după ce specialiștii în optoelectronică ai Universității din Southampton, Marea Britanie,  au dezvoltat „cristale de memorie” similare celor din seria de filme „Superman”.

 

Noua tehnologie este posibilă ca urmare a folosirii razelor laser de către cercetători pentru a modifica structura internă a sticlei făcând posibilă astfel depozitarea de informații în interiorul său, întocmai așa cum Clark Kent proceda în a sa Fortăreață a Solotudinii.

Se presupune că cristalele vor fi capabile de capacități de stocare mult superioare mediilor convenționale și, de asemenea, mai puțin predispuse la supraîncălzire și la depreciere. În prezent, o bucată de sticlă de acest fel poate înmagazina până la 50 GB de date, echivalentul unui disc Blu-ray, totul pe o suprafață echivalentă cu cea a ecranului unui telefon mobil.

De asemenea, cristalele cu pricina pot suporta temperaturi de până la 980 de grade Celsius și păstrează neafectată calitatea datelor stocate vreme de mii de ani. Procesul realizării lor funcționează prin introducerea unor puncte numite „voxeli” (sau pixeli volumetrici) în sticla din dioxid de siliciu pur, ceea ce schimbă modul în care lumina va traversa mediul respectiv. Acești voxeli pot fi apoi citiți cu ajutorul unui decodor optic, care îi permite utilizatorului să scrie sau să șteargă datele de câte ori dorește.

Noua metodă de stocare a datelor este extrem de binevenită în special pentru durabilitatea sa, virtual nedefinită, și ar putea fi o soluție ideală pentru organizațiile cu arhive consistente, pentru instituții ca muzeele, sau pentru arhivele naționale cu nenumărate documente care, în prezent, trebuie să își înnoiască „stocurile” de date o dată la fiecare 5-10 ani, ca urmare a deprecierii hard-disk-urilor pe care sunt îngamazinate informațiile acum.

Sursa

Foto: Southampton University

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here