0
(0)

Cel mai așteptat eveniment în aer liber dedicat științei, astronomiei, educației STEM – Astrofest 2023 – va avea loc în Parcul Crângași.

#astrofest2023

Festivalul, ce atrage anual mii de vizitatori și expozanți din întreaga țară, este organizat de Asociația Science&Technology și revista Știință&Tehnică. Avem sprijinul Primăriei Sectorului 6, prin Centrul Cultural European Sector 6.

Când? Sâmbătă, 20 mai!

Evenimentul este structurat pe două axe:

  • Scenă – unde au loc prezentări tip TEDx (7-12 minute, cu suport video), concursuri și anunțuri
  • Zona expozițională – standuri unde au loc ateliere, demonstrații, concursuri, prezentări.

Vor fi prezenți peste 100 de profesori, cercetători și specialiști care vor povesti știința celor mari și mici.

Vor fi standuri interactive, gadgeturi, experimente, știință distractivă și telescoape – mari, multe și puternice! Astronomi profesioniști vor explica pe înțelesul tuturor la ce fenomene astronomice suntem martori.

ION, Monstrul, Micul Hubble și Balaurul

Vedetele vor fi Monstrul de 400 mm al AstroClubului București și Balaurul de 365 mm al AstROmania, mânuit cu pricepere de Ștefan Pop-Coț.

Foarte important! Observațiile astronomice vor începe chiar din timpul zilei. Avem câteva motive întemeiate pentru acest demers. AstroClubul București aduce un telescop solar, așa că veți observa Soarele în banda îngustă H-alpha. Adică veți vedea cromosfera Soarelui așa cum nu se vede cu ochiul liber niciodată!

Institutul Astronomic al Academiei Române va veni cu un telescop cu filtru solar, dar, și mai interesant, va aduce un telescop mai special, și anume un Hubble în miniatură. Cu micul Hubble veți observa atât Soarele (cu filtru, bineînțeles), cât și planetele și stelele seara.

Și tot la capitolul invitați speciali îl avem pe #RobotulION.

”NOI suntem ION de conștientizare și de educare a publicului din România cu privire la importanța IA în dezvoltarea academică și economică. Într-un viitor tot mai digitalizat, este esențial să educăm noile generații despre Inteligența Artificială, pentru a-i pregăti pentru viitor și pentru a-i ajuta să înțeleagă cum poate fi utilizată această tehnologie în mod responsabil și etic, pentru a aduce beneficii societății”, au declarant dezvoltatorii robotului.

Ce mai vedem la #astrofest2023?

  • Întâlniri cu personalități din lumea științei și cu jurnaliști pricepuți în a explica fenomenele lumii înconjurătoare, din echipa condusă de senior editorul revistei Știință&Tehnică, profesorul Alexandru Mironov;
  • Pe cosmonautul Dumitru-Dorin Prunariu, care va veni special pentru o sesiune de întrebări și răspunsuri și pentru autografe. În luna mai, revista Știință & Tehnică și românii de pretutindeni îl sărbătorim pe Prunariu și zborul său memorabil pe orbita Pământului. Prunariu a zburat în spațiu între 14 – 22 mai 1981, iar noi ne-am hotărât să-i sărbătorim această reușită formidabilă an de an, fix în intervalul în care a fost pe orbită. Vă invităm să-l vedeți și să-l auziți pe cosmonautul Dorin Prunariu, iar apoi să-i cereți autograful și să vă fotografiați alături de el.
  • Ghișeul de știință! Timp de 360 de minute, jurnaliștii români de știință vor încerca să răspundă la toate întrebările publicului. Ba mai mult, vor premia din oră în oră cele mai creative interacțiuni.
  • Un concert live de muzică electronică, completat în mod inedit de unul de chitară clasică;
  • Show de științe distractive, concursuri, jocuri pentru toate vârstele;
  • Aplicații spectaculoase în VR, AR și Mixed Reality
  • Roboți, drone, rachete, aeromodele;
  • Observații astronomice și multe alte surprize, despre care vom scrie în zilele următoare.

Pentru mai multe informații despre Astrofest 2023, urmăriți pagina de eveniment de pe Facebook!

#astrofest2023

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?