Ce au în comun termenii Buzz, Wave și Orkut? Toți trei desemnează proiecte social media eșuate încercate de Google. Dar, cum gigantul consorțiu este obișnuit să reușească în tot ce își propune, și-a anunțat chiar ieri intrarea în forță pe teritoriul rețelelor sociale cu un nou concept: Google+.
La prima vedere, interfața G+ seamănă cu Facebook dar, în profunzim, este o idee fundamental diferită, ce are menirea să distingă produsul cu pricina de toate celelalte cu menire similară. Facebook a „explodat” prin alăturarea concepului de rețea tip MySpace de ideea site-urilor de întâlniri, totul centrat în jurul paginilor de profil. Google +, în schimb, este un motor de sharing.
În ciuda acestei diferențe, Google+ se vrea în mod cert competitorul direct al Google pentru Facebook. Site-ul poată să nu pară un concept foarte inovator la început, dar cei care l-au testat suțin că este o idee consistentă și mai ales derivată și conectată la aproape toate serviciile Google, îndeosebi Gmail, „la o scară pe care nu am mai văzut-o încă”.
Google descrie principala prerogativă a lui Google+ ca fiind sharing-ul: este astfel gândit încât utilizatorul să poată împărtăși actualizări de stare, link-uri, videoclipuri și orice altceva, fix cu cine dorește. Pentru a facilita această activitate, Google a creat „Cercurile”, care sunt, propriu-zis, grupuri în care pot fi plasate categorii specifice de oameni – familie, prieteni, colegi etc. Sharing-ul se realizează tocmai în raport cu aceste cercuri, adică mai degrabă selectiv decât de-a valma pentru toată lumea din cadrul rețelei sociale, așa cum se întâmplă pe Facebook.
Aspectul Cercurilor este destul de plăcut. De exemplu, excluderea cuiva dintr-un astfel de grup pulverizează imaginea respectivului într-un nor de fum, căruia utilizatorul este liber să îi adauge diferite sunete. Până acum, interfața a reprezentat dintotdeauna un punct nevralgic pentru Google, dar directorul de design desemnat să modeleze Google+ este un fost designer Apple, care pare să fi remediat problemele de aspect tipice Google.
Pentru comunicarea în cadrul Google+, există mai multe mijloace: un serviciu de mesagerie instantă pentru grupuri mici – asemenea conferințelor Yahoo Messenger, precum și un serviciu de video chatting denumit Hangouts care permite videoconferințe spontane între mai mulți utilizatori simultan. Această caracteristică este în mod cert o noutate și este emblematică pentru strategia Google+.
Mai există și aplicația Sparks, un fel de news feed automat, care se actualizează în funcție de preferințele utilizatorului și îi oferă un flux de informații care l-ar putea interesa, oarecum asemenea serviciului StumbleUpon, informații care pot fi apoi împărtășite cu alți utilizatori. Probabil că Google Reader, Google RSS și altele vor beneficia de importante opțiuni de sharing sub Google+.
Google+ va fi promovat sub orice aspect Google. Dincolo de o aplicație dedicată pentru Android, vom putea vedea link-uri către pagina Google+ de fiecare dată când folosim vreun serviciu al companiei. Momentan, programul este un mic beta privat, deoarece Google lucrează intens la componentele de siguranță ale rețelei sociale. Dar va deveni cu siguranță o parte importantă din identitatea gigantului, un produs care marchează o nouă direcție pentru Google. Cel puțin, dacă va prinde la public.