Un computer alcătuit din unități flexibile aproximativ de dimensiunile unei foi de hârtie dintr-un caiet școlar – inclusiv grosimea – dezvoltat în cadrul Universității Queen’s, din Canada, în colaborare cu firma Plastic Logic și cu Laboratoarele Intel, ar putea revoluționa într-o zi modul în care utilizatorii interacționează cu tabletele electronice și cu sistemele de calcul în general.
Sistemul denumit PaperTab arată și se comportă, fizic, întocmai ca o filă de carte. Cu toate acestea, este complet interactivă și combină un procesor Intel Core i5 de generația a doua, cu un ecran tactil din plastic, flexibil și de înaltă rezoluție, cu dimensiunea de 10,7 inci, proiectat de Plastic Logic.
În loc să folosească mai multe aplicații sau ferestre într-un singur ecran, utilizatorii au zece sau mai multe ecrane interactive separate, sau „PaperTabs”, câte unul pentru fiecare aplicație rulată, modalitate de lucru despre care Roel Vertegaal, director al Human Media Lab din cadrul Universității Queen’s, susține că facilitează mult lucrul cu documente multiple.
Spre exemplu, așa cum se poate observa și în videoclipul atașat, interfața intuitivă a PaperTab-ului îi permite utilizatorului să transmită o fotografie pur și simplu prin atingerea unui Paper Tab pe care este deschis un e-mail nou cu un alt PaperTab, pe care se vede imaginea. Aceasta din urmă este atunci atașată automat scrisorii electronice care urmează a fi trimisă. E-mail-ul este expediat în final prin simpla pliere a unuia dintre colțurile superioare ale ecranului cu pricina.
Similar, o suprafață mai mare de afișare poate fi creată prin alăturarea a două sau a mai multor dispozitive PaperTab. Tableta poate îndosaria și afișa mii de documente, înlocuind nevoia pentru un monitor de computer, precum și o mulțime de hârtii. Spre deosebire de tabeltele tradiționale, PaperTab-urile țin evidența poziției lor relativ unele față de celalalte precum și față de utilizator, asigurând o experiență inedită în folosirea tuturor aplicațiilor, similară cu răsfoirea unei reviste.
PaperTab-urile sunt ușoare și rezistente, deci pot fi aruncate fără probleme pe un birou și pot fi operate prin plierea în diferite feluri a ecranului, fără a necesita butoane pentru navigare și pentru alte acțiuni.
Sursa
Foto: Plastic Logic/Queen’s University