0
(0)

Geneticienii de la MIT, de la Institutul Broad și de la Universitatea Rockefeller au dezvoltat o nouă tehnică pentru modificarea cu precizie a genoamelor celulelor vii prin adăugarea sau eliminarea genelor.

 

Cercetătorii susțin că tehnologia poate oferi o alternativă facilă și mai ieftină pentru modificarea organismelor care produc biocombustibili, pentru proiectarea modelelor animale în sensul studierii bolilor omenești și pentru dezvoltarea de noi terapii, printre multe alte posibile aplicații.

Pentru a pune bazele noii tehnici de editare genomică, cercetătorii au modificat un set de proteine bacteriene care în mod normal stau pavăză împotriva invadatorilor virali. Întrebuințând acest sistem, specialișii pot altera simultan mai multe regiuni ale genomului și pot obține un control sporit asupra locului introducerii unor noi gene.

Comparativ cu sistemele clasice de modificare genetică, noua metodă este mult mai precisă și mai ieftină, susțin specialiștii celor trei universități implicate în proiect. Este vorba despre un progres esențial în termeni de editare a genomului, mai ales pentru că descifrarea datelor tot mai stufoase generate de variația genetică, relaționat cu sănătatea și bolile omenești, va necesita acest tip de editare precisă și scalabilă la nivelul genomului în diferitele sisteme de modele, au mai adăugat specialiștii.

Printre alte aplicații posibile, noua tehnică ar putea fi utilizată pentru structurarea noilor terapii adresate bolilor precum sindromul lui Huntington, care pare a fi cauzat de o singură genă anormală. De asemenea, metoda ar putea lupta și împotriva acțiunii virusului HIV, prin înlăturarea din organismele pacienților a limfocitelor și a receptorului mutagen CCR5, prin care virusul pătrunde în celule.

Mai mult, abordarea ar putea facilita studierea maladiilor umane prin inducerea diverselor mutații specifice în celulele stem omenești și urmărirea evoluției acestora.

Sursa

Foto: Christine Daniloff/iMol

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here