4
(5)

Cu mai bine de șapte milenii în urmă oamenii navigau în Marea Mediterană folosind bărci sofisticate din punct de vedere tehnologic, potrivit unui studiu publicat pe 20 martie 2024, în PLOS ONE.

Multe dintre cele mai importante civilizații din Europa neolitică s-au dezvoltat pe malul Mării Mediterane. În acea vreme oamenii călătoreau și transportau mărfuri pe apă așa cum demonstrează dovezile arheologice. În acest studiul publicat în PLOS ONE, cercetătorii ne oferă perspective noi asupra istoriei tehnologiei navigației, prin analiza canoelor descoperite într-un sat neolitic de pe malul lacului La Marmotta, lângă Roma, Italia.

În urma săpăturilor efectuate în acest sit arheologic au fost descoperite cin canoe construite din copaci scobiți datând între 5700 și 5100 î.Hr. Analiza acestor bărci relevă faptul că sunt construite din patru tipuri diferite de lemn și că includ tehnici avansate de construcție, cum ar fi armăturile transversale.

Una dintre canoe este asociată cu trei obiecte din lemn în formă de T, fiecare cu o serie de găuri care au fost probabil folosite pentru a fixa frânghiile legate de pânze sau de alte elemente nautice. Aceste caracteristici indică că acestea puteau naviga pe mare, o concluzie susținută de prezența unor unelte de piatră care proveneau de pe insulele din apropiere în locul în care au fost descoperite.

Autorii descriu aceste canoe ca exemple excepționale de bărci preistorice a căror construcție a necesitat o înțelegere detaliată a designului structural și a proprietăților lemnului, pe lângă forța de muncă specializată bine organizată. Asemănările dintre aceste canoe și tehnologiile nautice mai recente susțin ideea că multe progrese majore în navigație au fost făcute în timpul neoliticului timpuriu. Autorii sugerează că ar putea fi mai multe bărci conservate lângă La Marmotta, o cale potențială pentru cercetări viitoare.

Autorii mai adaugă: „Datarea directă a canoelor neolitice din La Marmotta dezvăluie că acestea sunt cele mai vechi din Marea Mediterană, oferind perspective neprețuite asupra navigației neolitice. Acest studiu dezvăluie uimitoarea sofisticare tehnologică a comunităților agricole și pastorale timpurii, evidențiind abilitățile lor de prelucrare a lemnului și construcția de vase complexe”.

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 4 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 5

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?