0
(0)

TeraDiode, o ramură comercială a Laboratorului Lincoln din cadrul Institutului Tehnologic Massachusetts (MIT), lansează pe piață un nou tip de sistem laser, ce funcționează cu ajutorul unei diode laser despre care cei care au creat-o susțin că produce o rază mai strălucitoare, mai puternică și mai concentrată decăt predecesoarele ei.

 

Tehnologia întrebuințează laseri semiconductori (mai degrabă electrici decât activați chimic), dimpreună cu un sistem optic sofisticat pentru a manipula fasciculele individuale astfel încât să formeze o rază unitară – tehnică numită „combinarea lungimilor de undă”.

Laserii se folosesc în aplicații industriale de circa 40 de ani. Și Armata a făcut uz de ei în ultimele decade, dar în proporții limitate, deoarece dispozitivele de acest fel tind să fie voluminoase, ineficiente (cu mică putere generată) și predispuse la defectare. Pentru a crea, spre exemplu, o „armă cu direcționare a energiei”, un laser convențional, funcțional chimic, ar trebui să aibă dimensiunile unei clădiri.

Până acum, factorii de limitare ai diodelor laser au fost puterea emisiei și calitatea razei. TeraDiode ar fi depășit aceste piedici și a produs, potrivit lui David Sossen, fondatorul companiei, laseri relativ compacți (care, pentru întrebuințări comerciale vin în versiuni doar puțin mai mari decâ un ghiozdan, dar mai mici decât dispozitivele competitoare) care pot produce între câteva sute și câteva mii de watti și, în principiu, chiar până la 100 de kilowatti (cu un laser mai mare) – adică destulă putere încât să provoace distrugeri considerabile. Și, mai mult, la diferite lungimi de undă, în funcție de aplicație.

TeraDiode speră să poată comercializa laseri suficient de compacți încât să fie montați pe tancuri, sau pe ambarcațiuni și care ar putea fi capabili să distrugă dronele inamice și chiar să detoneze rachete ostile. Această viziune poate fi concretizată în aproximativ cinci ani dar, pe termen scurt compania este hotărâtă să construiască cel mai eficient inhibitor pentru rachetele cu ghidare termică, de natură să deruteze sistemele de căutare termosensibile.

Dar firma nu își concentrează eforturile numai pe înarmare militară, ci și în direcția industriilor. Astfel, Sossen declară că plănuiește ca mai târziu în acest an să-și vândă tehnologia și către zone de producție.

Sursa

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here