Pick-up-urile sunt o specie aparte: deși, în principiu, sunt mașini utilitare gândite pentru a căra, în condiții greu accesibile „dubelor” normale, materiale de construcții, scule și alte chestii necesare diverselor activități industrial-comerciale, în ultima vreme au început să devină alternative foarte interesante la SUV-urile pretențioase.
De ce acest lucru? Haideți să facem un studiu de caz luând ca exemplu noua generație Nissan Navara, pusă la muncă de S&T cu ocazia unui test foarte… utilitar.
Imagine și aspect
Nissan are o adevărată tradiție în construcția de mașini pick-up – adică utilitare care au la bază tehnologie de mașini off-road, gândite pentru a putea transporta materiale în condiții de teren accidentat. Necesitatea unor astfel de mașini-cărăuși a apărut în perioada celor două războaie mondiale din secolul XX, după care rolul lor a început să fie și mai important în zonele care trebuiau reconstruite.
Cei de la Nissan s-au adaptat rapid la noile cerințe, primele pick-up-uri fiind produse de pe la jumătatea secolului trecut. Numele Navara, însă, a intrat în catalogul producătorului japonez doar acum 20 de ani, când deja Nissan devenise un etalon printre producătorii de pick-up-uri offroad.
Modelul din acest test, a treia generație Navara, se detașează față de „bunicul” său printr-un aspect mai elaborat, cu un design departe de a fi discret și o alură generală care inspiră capacități foarte bune de cărăuș… emancipat. Varianta „double-cab” oferă o cabină generoasă pentru 5 pasageri, respectiv o benă cu o lungime interioară de 1,58 metri.
Pentru utilizarea civilă, este disponibil și un hardtop interesant, care acoperă bena și face pick-up-ul de 5,3 metri lungime să arate ca un SUV impunător. Mă rog, nu pot spune că ajută designul general al mașinii, ci mai degrabă accentuează caracterul ei utilitar. Interesant la acest hardtop este că permite deschiderea facilă a geamurilor laterale, așa încât accesul la obiectele din interior e mult ușurat (altfel, e dificil să ajungi la lucrurile din fundul benei doar prin spate).
Și încă o mențiune privind reputația lui Navara: recent, pe baza acestui model a fost lansat primul pick-up Renault, botezat Alaskan. Iar Mercedes-Benz va folosi Navara pentru a propune pe piață un pick-up premium, prefigurat recent de conceptul X-Class Pickup. Ceea ce nu face altceva decât să demonstreze apetitul din ce în ce mai mare al publicului pentru domeniul pick-up-urilor civile.
Habitaclu și gadgeturi
Prima oară când am avut contact cu un pick-up Nissan, acum mulți ani, am rămas oarecum frapat de ambianța interioară spartană, mai ales raportat la ceea ce oferă autoturismele obișnuite. De atunci, însă, lucrurile s-au schimbat radical, iar noul Navara, odată ce te-ai pus la volan, te gratulează cu o atmosferă modernă și un nivel de confort specific SUV-urilor actuale.
Aproape că frapează eleganța designului interior, care mizează pe simetrie și ergonomie, dar și pe unele ornamente din plastic cu aspect de aluminiu (care nu știu, totuși, cât de rezistente se dovedesc la zgârieturi). Calitatea generală a materialelor este ok, mașina neavând pretenții luxoase, dar nici de low-cost.
Pur și simplu te simți ca într-un SUV compact sau mediu, doar că spațiul e mult mai generos, atât în față, cât și pe banchetă, unde trei persoane încap fără niciun fel de impediment.
Am simțit doar lipsa unei cotiere centrale, pentru a avea un nivel și mai bun de confort. Deoarece garda la sol este generoasă, apar și niște inconveniente la accesul în și din mașină, parțial rezolvate de treptele laterale. Dar, sincer, orice familist va fi satisfăcut de habitaclul lui Navara, iar spațiul disponibil pentru capetele și pentru genunchii celor de pe banchetă este realmente mare.
Haideți să trecem în revistă câteva dintre echipamentele care, până nu demult, păreau SF pentru un pick-ul considerat utilitar.
Sistemul NissanConnect
Sistemul multimedia și de comunicare al lui Navara presupune un display tactil de 7 inch pe consola centrală, dotat cu sistem de navigație și având un meniu intuitiv și simplu de utilizat.
Asta când nu bate soarele pe el, caz în care îi feliciți pe inginerii japonezi că au prevăzut și niște butoane fizice (cele mai utile fiind acelea pentru radio).
De remarcat sistemul de navigație, cu o grafică ușor de înțeles și, mai ales, cu o viteză de calcul foarte bună, recalcularea rutei fiind foarte rapidă în cazul în care ratezi ieșirea corectă din vreo intersecție. Ce-i drept, odată ieșit de pe drumurile normale, pe coclauri sau drumuri forestiere, navigația nu te mai ajută decât dacă vrei să știi punctele cardinale.
Prezența display-ului tactil este foarte utilă, însă, pentru altceva. Și anume…
Sistemul Around View Monitor
Este vorba despre un sistem de asistență la parcare, cu vedere la 360º, care se bazează pe serviciile a patru mini-camere de filmat: una plasată în trapa benei, una plasată în față și celelalte două în câte o oglindă retrovizoare.
La selectarea treptei de mers înapoi, pe o porțiune a displayului se afișează imaginea din spate (esențial când vrei să parchezi cu spatele un mastodont de peste 5 metri), dar și o imagine de tip „birds eye view” – silueta stilizată a mașinii ca și cum ar fi privită de sus, camerele acoperind spațiile din jurul mașinii astfel încât manevra de parcare pare desprinsă dintr-un… joc pe calculator.
Nu doar atât: pe consolă există un buton „CAMERA”, la apăsarea căruia se activează pe display imaginea „birds eye view” și când mașina înaintează cu viteză mică. Ceea ce este foarte util în teren accidentat, deoarece pot fi ocolite mult mai ușor obstacolele care ar putea zgâria mașina (obstacole pe care e imposibil să le vezi de la volan când treci pe lângă ele).
Ce să-ți mai dorești de la acest sistem? Poate doar o funcție de parcare automată în mediul urban, unde nu de puține ori am avut impresia că sunt cu un elefant într-un magazin de porțelanuri… Pe de altă parte, atât camerele, cât și oglinzile retrovizoare sunt ajutate și de geometria simplă a caroseriei, astfel încât, în ciuda dimensiunilor, pachidermul Navara e mai ușor manevrabil în aglomerația urbană decât mă așteptam.
Computer de bord Advanced Drive-Assist
Computerul de bord a devenit o banalitate pentru orice mașină. Dar, în cazul lui Navara, nu vorbim de un computer de bord obișnuit, ci de unul care oferă curios de multe funcții: de la indicațiile privind jurnalul de bord până la selectarea posturilor radio sau indicații simplificate pentru navigație.
De apreciat că toate acestea sunt afișate pe un display color generos de 5 inch, odată ce te obișnuiești cu dispunerea lor lizibilitatea devenind foarte bună, iar atenția la condus este foarte puțin distrasă. Singura chestie care mi-a pus puțin probleme, până să mă prind „cum stă treaba”, a fost comutarea între datele pentru Trip 1 și Trip 2 – care se face de pe același buton utilizat și pentru resetarea datelor.
Sistem de anticipare a frânării de urgență
Pachetul de siguranță pasivă și activă este la cote ridicate, pe lângă bateria de airbaguri (inclusiv pentru genunchii șoferului) și sistemele ABS și ESP sau cele de asistență la pornirea în rampă ori coborârea în pantă, Navara beneficiind și de FEB (Forward Emergency Braking).
De fapt, noul Navara a fost primul pick-up 4×4 care să ofere un astfel de sistem de siguranță activă, preluat din domeniul SUV-urilor și autoturismelor. În principiu, camera de lângă retrovizoarea interioară analizează viteza mașinii raportată la viteza vehiculelor din față (sau detectează mult mai repede decât cel de la volan riscul de a lovi un pieton apărut brusc pe traiectoria mașinii).
În momentul când sistemul sesizează că apropierea de mașina din față sau de obstacol (pieton) e prea rapidă și există riscul unui potențial accident, avertizează șoferul prin semnale sonore, ba chiar intervine asupra sistemului de frânare, pentru a minimiza consecințele eventualului accident.
Recunosc, deoarece am folosit mașina într-un tempo destul de ridicat pe șoselele patriei, nu de puține ori am auzit avertizările acustice ale sistemului, chiar dacă estimarea „computerului” din creierul meu spunea că sunt la o distanță foarte sigură. N-am ajuns, însă, niciodată în situația în care mașina să frâneze singură – dar, mai ales la drum lung, e reconfortant să știi că mașina e capabilă de așa ceva în cazul în care oboseala afectează rapiditatea reacțiilor celui de la volan.
Tehnologie offroad și sistem de propulsie
Nissan Navara este printre puținele mașini de pe piață care mai propune o „rețetă old-school”: șasiu separat de caroserie și sistem de tracțiune integrală cu reductor. SUV-urile moderne au renunțat la aceste soluții tehnice învechite din cauza necesității de a reduce masa, dar și pentru că 99% dintre clienți nu iau, de fapt, munții în piept.
Cu Navara, însă, treaba stă altfel: la bază e o mașină utilitară, capabilă să transporte peste 1.000 kg și să tracteze remorci de până la 3,5 tone, toate acestea în condiții de teren dificil, unde capacitățile offroad sunt esențiale. Ceea ce n-ar fi posibil dacă mașina nu s-ar baza pe „rețeta old-school”, care a mai fost optimizată, pe ici, pe colo.
Puntea spate e rigidă, pentru a suporta cât mai bine șocurile, dar și încărcătura din benă. Arcurile, însă, sunt de tip elicoidal, ceea ce sporește foarte mult nivelul de confort pe șosea și peste denivelări, iar efectul de „scuturare” (resimțit în general la pick-up-uri) este foarte mult diminuat. În plus, manevrabilitatea și agilitatea au de câștigat, Navara oferind un comportament rutier neașteptat de bun de la o utilitară.
Sistemul de tracțiune integrală se controlează ușor, de la butoanele din partea inferioară a consolei centrale. De la butonul rotativ se poate selecta între modurile:
- 2WD – tracțiune doar pe puntea spate, când se merge pe asfalt curat și se dorește un consum mai redus de carburant
- 4WD – tracțiune pe toate cele patru roțile, de preferat când mașina e încărcată la maximum sau se tractează remorci grele, dar și când drumul oferă aderență precară sau mașina e utilizată în afara drumurilor amenajate (pe drumuri forestiere, de pildă)
- 4LO – cuplarea reductorului (angrenaj cu raport de demultiplicare mai mare pentru trepte), necesară pentru a spori forța cu care mașina „trage” în offroad sau pentru a depăși obstacole majore în teren accidentat
Mai există și un buton pentru blocarea diferențialului central, de mare ajutor în situațiile mocirloase, de pildă. Interesant este și modul pozitiv în care electronica ajută angrenajele mecanice – pe o urcare noroioasă, deși inițial începusem să cred că mastodontul nu va putea face față, iar spatele începuse să gliseze stânga-dreapta, computerul central a dictat în mod eficient frânarea selectivă a roților, privilegiind roțile cu aderența cea mai bună, astfel încât am „scos-o la capăt” mult mai ușor decât aș fi crezut.
De reținut, totuși, că performanțele lăudabile ale sistemului offroad, precum și bunele capacități de trecere (grație unor unghiuri favorabile și a gardei la sol de 22 cm) sunt limitate de tipul de anvelope. În cazul meu, anvelopele de iarnă cu care era echipată mașina aveau un profil care a făcut față la limită unor noroaie nu tocmai mici, dar, în general, pentru desele ieșiri pe coclauri recomand niște anvelope all-terain.
Evident, Navara nu ar putea face față nici unui tempo ridicat pe șosea, dar nici unui traseu accidentat fără un motor potent și fără o cutie de viteze potrivită. În cazul de față, vorbim de motorizarea diesel de top, un dCi de 2,3 litri dotat cu două turbocompresoare, astfel încât puterea sa maximă se cifrează la 190 CP.
Pentru cele peste 2 tone ale mașinii, nu pare o putere impresionantă, și nici nu pot spune că e. Avantajul, însă rezidă din cuplul motor mare, de 450 Nm, obținut la o turație destul de redusă, de 1.500 rpm. La care se adaugă, foarte important, cutia de viteze automată, care beneficiază de 7 trepte (nu doar de 6, cum e cazul cutiei manuale).
În practică, resursele motorului sunt exploatate foarte eficient de această cutie automată, primele trepte scurte asigurând un comportament foarte bun în teren accidentat. Pe șosea, la depășirile rapide se simte mica întârziere a computerului care dictează retrogradarea, dar lucrurile se rezolvă rezonabil odată ce te obișnuiești cu schimbarea secvențială a treptelor (singurul reproș fiind că „+”-ul și „-”-ul ar trebui inversate, dar aici deja intrăm în discuții de pilotaj).
Buget și concluzii
Per ansamblu, Navara oferă un pachet tehnic suficient de performant și care oferă un foarte bun compromis între performanțele pe șosea, comportamentul offroad și confortul general. E adevărat, însă, că toate acestea au și un preț, deloc mic.
Noul Nissan Navara are un preț de pornire de 30.000 de euro, valabil pentru versiunea King-Cab (cabină cu două uși și strapontine în loc de banchetă, dar o benă mai generoasă), motorizarea mai puțin potentă (de 160 CP) cuplată la cutia de viteze manuală, respectiv un nivel de echipare Visia care oferă doar strictul necesar, nicidecum „delicatesele” de pe mașina de test.
Versiunea din acest test costă peste 42.000 de euro, preț mai apropiat de zona SUV-urilor mai pretențioase (în primul rând în privința aspectului și dotărilor). În cazul acestui Navara de top, însă, explicațiile prețului ridicat trebuie căutate în tehnologia care-i conferă robustețe, aptitudini offroad și capacități de transport mult peste nivelul SUV-urilor cu prețuri comparabile (acestea rămân avantajate doar la capitolul performanțelor și comportamentului pe șosea).
La care se mai adaugă posibilități foarte multe de personalizare a mașinii, cu diverse accesorii și echipamente care fac din Navara un pick-up life-style în unele cazuri chiar mai atractiv decât SUV-urile premium. E adevărat că nu e tocmai mașina potrivită pentru a merge la teatru sau la întâlniri de business, dar cu siguranță e mult mai potrivit pentru aventuri, cu prietenii ori familia, decât SUV-urile normale.
Singurul lucru pe care îl aștept cu nerăbdare este o propunere de pick-up cu sistem de propulsie neconvențională, hibridă sau chiar electrică. Deocamdată, motorizările diesel sunt preferate pentru că se pretează, mult mai bine decât motoarele pe benzină, necesităților utilitare și de robustețe.
Dar să nu uităm că Nissan are deja o bogată experiență în domeniul mașinilor electrice (în primul rând prin cunoscutul Leaf), iar alianța cu Renault, Mercedes-Benz și, mai nou, Mitsubishi, promite multe în materie de evoluție eco-tehnologică. Așa încât aproape că sunt gata să pun pariu că Navara va primi, într-un viitor sper mai mult apropiat decât îndepărtat, și o versiune mai prietenoasă cu natura. Logic, din moment ce li se potrivește ca o mănușă celor care adoră escapadele în natură.