0
(0)

Salonul Auto Geneva 2017 este supranumit „Salonul Auto al Primăverii”, oferind publicului o mulțime de noutăți pe patru roți. Însă, dacă în domeniul mașinilor de serie nu vorbim de noutăți remarcabile (constructorii auto rămân fideli propulsiei convenționale, iar gradul de inovație la bordul mașinilor nu este disruptiv, ci doar evolutiv), cu totul altfel stă treaba când ne uităm în „curtea” conceptelor și prototipurilor. Iată, așadar, ce inovații și „nebunii” ne-au atras atenția la acest salon auto.

 

Italdesign & Airbus Pop.Up

Proiecte de mașini care zboară au mai existat până acum, dar cam toate sunt doar niște struțo-cămile prea puțin atractive. Poate de aceea conceptul Pop.Up merită toată atenția noastră la acest salon auto – este o propunere dezarmant de logică de vehicul, care face foarte ușor tranziția de la mersul pe sol la mersul în aer. Cum?

„Mașina” în sine este reprezentată de o capsulă pentru doi pasageri, care poate fi atașată fie la o platformă pe roți (caz în care vorbim de un vehicul rutier), fie poate fi combinată cu o dronă cu patru motoare (caz în care vorbim de un fel de octocopter, cu 8 rotoare ce se rotesc în sens invers). Cu alte cuvinte, cunoscuta companie aeronautică Airbus, împreună cu casa de design Italdesign, ne propun o soluție foarte originală de transport modal.

Tot ce are de făcut utilizatorul este să-și planifice călătoria cu ajutorul unei aplicații de smartphone, urmând ca „managerul de transport” (evident, de tip inteligență artificială) să analizeze ruta și traficul, propunând cea mai eficientă modalitate de transport din punctul A în punctul B. Trecerea de la mersul ca într-un automobil la cel ca într-un elicopter se realizează automat, cele două module (cel pe roți, respectiv cel care zboară) fiind comandate autonom.

În mod „vehicul rutier”, Pop.Up are doar 2,6 metri lungime, propulsia fiind asigurată de două motoare electrice cu o putere totală de 80 CP și care oferă o autonomie maximă de 130 km. În modul aerian, cele 8 motoare dezvoltă o putere maximă de 182 CP și pot transporta capsula maximum 100 km, cu o viteză maximă de 100 km/h. Pentru o masă cât mai redusă, capsula este realizată din fibră de carbon, iar interacțiunea cu vehiculul se face printr-un singur display.

 

Sbaro Tracto-Sphere

Casa de design Sbarro ne uimește în fiecare an cu diverse proiecte, multe realizate chiar de studenți. De data aceasta, Tracto-Sphere este propus de proprietarul companiei, Franco Sbarro, care a imaginat un fel de triciclu motorizat: nici mașină, nici bicicletă, nici motocicletă.

Curiozitatea lui Tracto-Sphere constă în „bila” din partea frontală, cu un diametru de 75 cm și un aspect ce amintește de filmele SF… de acum o jumătate de secol! Sfera conține motorul (de origine Kawasaki, având doar 300 cmc) și roata față (care poate vira la 180 de grade!), rămânând spațiu chiar și pentru trei căști (vehiculul poate transporta trei pasageri, unul în spatele celuilalt). De menționat că sfera face parte din structura de rezistență a vehiculului, ceea ce îi conferă mai multă siguranță.

 

Quattroruote Scilla

Se pare că traducerea numelui Scilla (în „dicționarul” designerilor…) ar fi „Cum ar putea arăta autoturismele în 2030”. Cel puțin viziunea italienilor de la revista Quattroruote și de la două dintre marile studiouri de design europene, Pininfarina și IED (Instituto Europeo de Design, Turin).

Ciudățenia oferă spațiu pentru doi pasageri (unul în spatele celuilalt) și e greu de descris în cuvinte. Știm, totuși, că fiecare roată beneficiază de motorul său electric, iar controlul comenzilor se face în general autonom. Nu băgăm mâna în foc, dar s-ar putea ca, în conceperea lui Scilla, designerii să se fi inspirat din forma… pisicii de mare (deși, culmea, Scilla bifolia este o floare).

 

Toyota i-Tril

Din nou, un vehicul care nu prea e mașină, chiar dacă are patru roți – cele din spate mult mai apropiate între ele decât cele din față. Oferind trei locuri (cel pentru șofer separat, în spatele acestuia fiind gândită o mică sofa pentru alți doi pasageri), i-TRIL se vrea mai mult decât un vehicul urban.

De pildă, în viraje mașinuța se poate înclina până la 10 grade, suspensia fiind special gândită pentru acest fenomen (care amintește de scutere sau motociclete, nu-i așa?!). Lungimea de numai 3 metri face i-TRIL foarte manevrabil în spațiile înguste din mediul urban, iar bateria promite o autonomie maximă de circa 300 km, datorită masei maxime de numai 600 kg.

 

VW Group Sedric

Sedric reprezintă viziunea Grupului Volkswagen pentru un vehicul complet autonom, fiind conceput de la zero… fără volan și pedale. Oamenii sunt pur și simplu pasageri în acest autobot, care, atenție, nu este „un Volkswagen”, ci este un proiect de sine stătător al Grupului Volkswagen – de aceea nu veți găsi nicăieri celebra siglă a celei mai vândute mărci auto din Europa.

Prea multe nu sunt de spus despre Sedric. În primul rând, numele este un acronim de la SElf-DRIving-Car. Apoi, utilizatorii beneficiază de o telecomandă („Button”), prin care cheamă când au nevoie vehiculul. Interiorul e „croit” pentru patru pasageri, iar parbrizul este realizat dintr-un display transparent cu OLED, dotat cu tehnologie de realitate augmentată și prin care pasagerii pot comunica mașinii diverse cerințe (de la destinație la doleanțe multimedia).

 

Segula Technologies Hagora Pulse

Compania franceză Segula Technologies nu a prezentat la salonul elvețian o mașină popriu-zisă, ci un concept ciudat de habitaclu, înțesat de tehnologii inedite. Nucleul lui Hahora Pulse: parbrizul pe care se afișează informații. La bază, acesta e acoperit de o folie neagră, pe care sunt proiectate informațiile necesare pentru condus sau referitoare la sistemul de climatizare. În partea superioară, parbrizul este transparent, pe el fiind proiectate (prin intermediul unui mic videoproiector) alt gen de informații, de la indicații ale sistemului de navigație până la SMS-uri sau mesaje de pe rețelele de socializare.

Nu doar atât: sub denumirea Urban STARC (Système Thermique à Accumulation et Restitution de Chaleur – în traducere, „sistem termic de acumulare și restituire a căldurii”), avem parte de un sistem de… stocare a căldurii emise de motorul cu ardere internă. Care se realizează prin intermediul unui gel special, capabil să înmagazineze, după doar 30 km, o cantitate de căldură suficientă pentru a încălzi un balon de 200 de litri.

 

Peugeot Instinct

Primul lucru pe care îl remarc în privința acestui concept este discrepanța dintre nume și… instinctul de a conduce – asta deoarece Peugeot Instinct este o mașină autonomă. E adevărat, oferă și posibilitatea șoferului de a prelua comenzile prin intermediul unei manșe, dar mizează mai mult pe sistemele de asistență.

Conceptul se bazează pe platforma Internet of Things, care lucrează în conjuncție cu Samsung Artik Cloud, astfel încât avem de-a face cu un soft de tip machine learning. În cazul de față, mașina învață tot ce poate despre stilul de viață al proprietarului: poate modifica atmosfera interioară (de la iluminare la poziția scaunelor) în funcție de starea persoanei sau are grijă să-și ducă proprietarul la întâlnirile din agenda personală.

 

Vanda Electric Dendrobium 

Vanda Electric este un start-up auto din Singapore, care ne prezintă la acest salon elvețian o mașină sport cel puțin ciudată. Numele său provine din lumea orhideelor, referindu-se în special la aspectul mașinii… cu portierele și plafonul deschise! Da, ați auzit bine: pe lângă portierele de tip „lambo-doors”, dar cu prinderea în spate, și plafonul se poate deschide, în cazul în care ești prea înalt și nu vrei să faci pe contorsionistul când te așezi la volan.

În rest, când va ajunge în producție (probabil prin 2020), mașina va beneficia de propulsie 100% electrică, promițând un demaraj 0-100 km/h în doar 2,7 secunde, în timp ce structura din fibră de carbon promite o foarte bună manevrabilitate. Ok, acum uitați-vă încă o dată la modul în care se deschid portierele…

 

Renault Zoe e-Sport

După ce mașina electrică cea mai vândută pe plan european, Renault Zoe, a primit o baterie îmbunătățită (care îi crește autonomia maximă teoretică până la 400 km), cei de la Renault s-au gândit să-i lase pe specialiștii diviziei Renaultsport să se „joace” cu citadina electrică, iar rezultatul este un concept suficient de electrizant.

Caroseria este mai lată și beneficiază de multă atenție la nivelul detaliilor aerodinamice, iar interiorul este conceput în stil racing, consola centrală pe care o regăsim într-un Zoe obișnuit fiind înlocuită de butoane și indicatoare specifice mașinilor sport. Zoe e-Sport are două motoare electrice (unul în față, altul în spate), cu o putere maximă combinată de 460 CP, ceea ce înseamnă un demaraj până la 100 km/h în doar 3,2 secunde.

 

Pininfarina H600 Saloon

Limuzina H600 este desenată de studioul de design italian Pininfarina (deținut de compania indiană Mahindra…) pentru o firma Hybrid Kinetic Group din Hong Kong, care aspiră la statutul de producător auto de lux, dar și eco. Este de apreciat stilul curat al designului exterior (deși ușile cu deschidere inversă prea amintesc de Rolls Royce…), precum și abundența de displayuri din habitaclu.

Dar cel mai interesant este că vorbim de o limuzină cu propulsie electrică, având câte un motor pentru fiecare punte, puterea maximă combinată fiind de peste 600 kW (deci peste 800 CP), suficient pentru a propulsa H600 până la 100 km/h în mai puțin de 3 secunde. Autonomia totală depășește 1.000 km datorită sistemului range-extender, care beneficiază de microturbine pe gaz (soluție propusă și de chinezii de la Techrules.

 

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?