1
(1)

Vârsta de aur a razelor de lumină amplificată a fost clamată de curând chiar aici, nu departe de capitala României. Am fost prezent, dragi cititori, miercuri, 13 martie a.c., la întâlnirea cu Performanţa. S-a întâmplat că, sub ochii fizicienilor de la Măgurele, sub bagheta acestui român formidabil care este Nicolae Victor Zamfir, în prezenţa a câtorva zeci de oameni de ştiinţă, demnitari, jurnalişti, Fizica românească a anunţat: am atins sublimul!

Căci, la ora 10:00 a acelei zile s-a auzit, în arealul mioritic, un strigăt care probabil nu va fi niciodată uitat în istorie: 10 petawaţi. Suntem în grafic, a spus, cu modestie şi emoţie în glas, academicianul Zamfir, cu două săptămâni înainte vă anunţasem pragul de 7 petawaţi, superlaserul nostru, vedeţi, a trecut acum fără probleme de 10 petawaţi, adică a atins o zecime din „puterea instalată” a Soarelui. Europa şi marele Gerard Mourou, inventatorul tehnologiei laser dezvoltată, aici chiar pot fi mândri de noi!…

Despre „tehnologia Mourou” şi despre superlaserul ELI revista noastră a vorbit, număr de număr, şi va continua să o facă pe măsură ce experimentele cu care vor veni la Măgurele mari fizicieni ai lumii – elita cercetării mondiale – vor intra în bătaia razelor laser din construcţia ştiinţifico-fantastică de la margine de Bucureşti. Etapă cu etapă, vă promitem, vă vom raporta tot Viitorul…

Dar poate că o metaforă pe care a construit-o colegul şi prietenul Andrei Dorobanţu explică cel mai bine momentul de perfecţiune în care ne aflăm cu ELI: Începem să existăm, noi, specia umană, în clasamentul Kardaşev al energeticii cosmice!

Civilizaţia Kardaşev Ieste atinsă atunci când o societate de făpturi inteligente se dovedeşte capabilă să exploateze toată energia planetei pe care locuieşte; Kardaşev II este pentru cei ce pot stăpâni energia stelei în jurul căreia se rotesc planetele pe care ETi de acolo locuiesc; Kardaşev IIIeste a celor mari, stăpânitori ai întregii energii a galaxiei lor.

Ei bine, a spus fizicianul Andrei Dorobanţu, prin punerea în operă a cercetării de la Măgurele, civilizaţia Pământului a sărit de la Kardaşev zero la poziţia de stăpânitori ai energiei planetei lor, deci la KI.

E drept, nu pentru mult timp, doar pentru două femtosecunde, adică pentru 2 milionimi de miliardimi de secundă. Vi se pare că 2×10-15secunde nu-i cine ştie ce? Ba este, pentru că evenimentul a avut loc la noi acasă, lângă Bucureşti, oraş care, pentru întâia dată în Istorie, conduce în plutonul supercivilizaţiei planetare.

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 1 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 1

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?