Un studiu recent, realizat de o universitate britanică, sugerează că internetul nu are doar efecte negative asupra creierului uman. Această lucrare este contrară studiilor deja publicate pe această temă.
n 2018, endocrinologul și pediatrul american Robert Lustig a enumerat impactul smartphone-urilor asupra creierului. El a menționat notificările, aceste alerte constante care au efecte negative pe plan biologic, dar și și mai ales asupra sănătății mintale. De exemplu, cercetătorul a menționat o stare aproape constantă de stres și frică sau chiar un impact asupra hormonilor care pot declanșa un răspuns de luptă (sau fuga). Prin urmare, ar fi foarte tentant să spunem că internetul în sine este dăunător pentru bunăstare și sănătate mintală. Un studiu publicat în revista Technology, Mind and Behavior pare să sugereze contrariul. Pentru Andrew Przybylski de la Universitatea din Oxford (Regatul Unit), coautor al studiului amintit, internetul poate îmbunătăți în factori de bunăstare precum sentimentul de utilitate sau chiar satisfacția față de viață în general.
Studiul în cauză a fost realizat pe parcursul a șaisprezece ani și a implicat circa 2,4 milioane de oameni. Datele au fost colectate în perioada 2006-2021 din nu mai puțin de 168 de țări. Potrivit cercetătorilor, persoanele cu acces la Internet au avut rezultate cu 8% mai bune decât persoanele care nu folosesc Web-ul. Autorii subliniază faptul că Internetul are multe laturi pozitive, inclusiv a face prieteni și a învăța lucruri noi. Cercetătorii merg și mai departe, afirmând că beneficiile Internetului ar putea fi comparate cu efectele unei plimbări în pădure. Autorii au dorit însă să-și califice remarcile menționând cazul femeilor din grupa de vârstă 15/24 de ani. Se pare că aceștia experimentează mai puțină satisfacție cu utilizarea internetului. Mai multe motive au fost menționate de femeile chestionate. În special, se simt mai puțin binevenite în activitățile lor online.
Mai mult, autorii au mai afirmat că ar fi necesare mai multe cercetări pentru a afirma cu fermitate dacă Internetul este o sursă de bunăstare sau dacă este doar o asociere fără legătură. În plus, să ne amintim că rețelele sociale sunt poate o sferă separată pe internet și că utilizatorii de acolo ar fi mai înclinați să găsească acolo o sursă de nemulțumire.