0
(0)

Dacă mașinile electrice sunt considerate eco, înseamnă că Toyota Setsuna ar trebui considerată super-eco, din moment ce este realizată în cea mai mare parte din… lemn. Exact, conceptul japonezilor are caroseria alcătuită din 86 de panouri din lemn, finisate manual.

Una dintre particularitățile acestor panouri este faptul că își vor schimba aspectul pe măsură ce mașina va „îmbătrâni”. Dar și forma generală a mașinii va fi afectată, deoarece, odată cu trecerea timpului, elementele din lemn se vor curba. De altfel, ceasul mașinii nu indică doar orele și minutele, ci și anii…

toyota-setsuna---stiinta-tehnica---003

Pentru alegerea lemnului, Toyota a colaborat strâns cu specialistul japonez Sumitomo Forestry. Astfel, panourile exterioare sunt realizate din cedru, iar pentru cadrul de rezistență a fost preferat mesteacănul. Chiar și bordul sau scaunele sunt realizate din panouri de lemn, confortul fiind minim.

Din punct de vedere ingineresc, cadrul mașinii e realizat aproape integral din lemn, iar îmbinarea panourilor din lemn a presupus apelarea la o veche tradiție de construcție japoneză: okuriari, care nu utilizează cuie sau dibluri. Prinderea acestor panouri de structura de bază e realizată prin „cepuri” speciale, astfel încât să confere soliditate asamblării.

toyota-setsuna---stiinta-tehnica---022

Aluminiul e folosit nu din rațiuni de creștere a rigidității și rezistenței, ci mai mult din motive estetice. Capacele roților, spițele volanului sau cadrul scaunelor creează, astfel, un contrast foarte interesant cu restul elementelor din lemn. Din punct de vedere al sistemului de propulsie, lucrurile nu sunt deloc entuziasmante: bateriile asigură o autonomie maximă de numai 25 km, iar viteza maximă se cifrează la doar 45 km/h.

Însă, conform creatorilor săi, conceptul se depărtează mult de ceea ce reprezintă în mod normal o mașină, dorindu-se mai mult un obiect care asimilează valoare și tradiție în familie. De altfel, „setsuna” înseamnă „moment” în japoneză, fiind ales pentru a reflecta momentele plăcute pe care le petrec utilizatorii împreună cu mașinile lor.

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?