Dacă vi se pare că Toyota uBox arată ca o cutie, nu greșiți, deoarece asta și semnifică indicativul: „cutia ta”. Conceptul este rezultatul unei colaborări de doi ani de zile, între o echipă de designeri și ingineri ai Toyota North America și studenți ai Universității Clemson, masteranzi ai CU-ICAR (Clemson University’s International Center for Automotive Research).
Deep Orange este ca un fel de tabără de pregătire pentru viața reală în domeniul auto (Johnell Brooks, profesor Clemson)
Colaborarea de față face parte din cadrul unui proiect mai amplu, „Deep Orange”, prin care oficialii Toyota doresc să îi familiarizeze pe viitorii specialiști ai industriei auto cu aspectele practice ale dezvoltării din domeniu, de la înțelegerea mecanismelor pieței și ale dorințelor consumatorilor până la designul ingineresc și producția efectivă.
Conceptul Toyota uBox se adresează clientului care, principial, este un antrprenor tânăr, care dorește un vehicul care să combine și caracterul practic, și pe cel recreativ, dar care poate fi transformat rapid și într-un birou mobil eficient.
Proiectanții consideră că designul mașinii reflectă foarte bine personalitatea celor din așa-numita Generație Z, alura musculoasă exprimând atitudine, dar și dinamism, chiar dacă mașina stă. Interiorul este versatil și permite o foare mare modularitate: de la transportul confortabil a patru pasageri până la încărcarea unor obiecte voluminoase, grație podelei plane, pe care scaunele pot culisa pe distanțe mari.
Multe dintre componentele interiorului (cum ar fi gurile de ventilație, panourile interioare ale portierelor sau ornamentele bordului) sunt realizate prin tehnologie 3D, permițând un mult mai mare grad de personalizare decât în cazul actualelor autoturisme de serie. Mai mult, ideile de design și personalizare interioare pot fi împărtășite cu o comunitate de fani, prin intermediul sistemelor moderne de comunicare și conectivitate.
În ce privește sistemul de propulsie, Toyota uBox beneficiază de un sistem 100% electric, gândit atât pentru a-i conferi vehiculului bune performanțe dinamice, dar și ca sursă de energie pentru device-uri și gadgeturi, ba chiar și pentru scule electrice sau alte instrumente necesare activităților de antreprenoriat pe care le-ar putea desfășura proprietarul.
Probabil cel mai interesant aspect al acestui concept este o idee tehnologică, gândită de la zero de studenți și care i-a uimit pe inginerii Toyota prin ingeniozitatea ei: acoperișul din sticlă este susținut de o structură hibridă, compusă din fibră de carbon și aluminiu și obținută printr-un procedeu denumit „pulltrusion”, o premieră absolută în industria auto, conform proiectanților.
Practic, mașian de față demonstrează că inginerii de mâine sunt extrem de bine pregătiți, dacă li se oferă și posibilitatea de a experimenta și a-și expune ideile inovatoare. Vouă cum vi se pare conceptul Toyota uBox: credeți că ar avea succes dacă ar ajunge în producția de serie?