0
(0)

Savanții Laboratorului Național de Nanotehnologie din Brazilia au dezvoltat la scară nanometrică un biosenzor cu preț redus care poate face posibilă detectarea anumitor boli neurodegenerative și a unor cancere, cu o rată de succes impresionantă.

Așa cum bine știm, tehnologia umană se miniaturizează constant. De la telefoane mobile și până la computere, dispozitivele electronice au ca scop principal să devină „cât mai” portabile și pătrund tot mai mult pe teritoriul microscopic, fără a-și pierde din eficiență și funcționalitate. Același lucru se întâmplă și în industria medicală.

Astfel, dispozitivul cercetătorilor brazilieni este nu doar portabil, dar și mai eficient ca senzor. Datorită senzitivității sale nanometrice, biosenzorul poate detecta în materia examinată anumite molecule chiar și atunci când acestea sunt prezente la niveluri foarte reduse. Astfel de platforme vor putea fi folosite pentru a diagnostica rapid, în siguranță și relativ ieftin afecțiuni complexe, cu ajutorul sistemelor de identificare a moleculelor specifice.

Schema biosenzor
Schema electronică a biosenzorului. Credit: Organic Electronics

Ca mod de funcționare, micul instrument al cercetătorilor brazilieni este un dispozitiv electronic compus dintr-un tranzistor organic poziționat pe un suport de sticlă expus unui mediu lichid.

Tranzistoarele sunt dispozitive ce reglează tensiunea sau intensitatea curentului și funcționează ca întrerupătoare sau porți pentru semnale electronice. Ca arhitectură, tranzistorul folosit în biosenzor are un singur strat care este un glutation intracelular redus (GSH), compus care reacționează cu glutationul-transferază (GST), o enzimă asociată bolilor de tipul Parkinson, Alzheimer și cancer mamar. Această reacție GSH-GST este cea pe care dispozitivul își bazează capacitatea de diagnosticare.

Echipa care a creat biosenzorul pretinde că prin simpla înlocuire a GSH cu alți compuși sensibili la alte molecule, în special asociate cu anumite afecțiuni, dispozitivul devine pe atât de versatil pe cât este de portabil.

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?