0
(0)

Autoritățile medicale cubaneze au lansat pe piață săptămâna aceasta primul vaccin terapeutic împotriva cancerului pulmonar din lume.

 

Vaccinul Cima Vax-EGF, rezultatul a 25 de ani de studii în domeniul afecțiunilor legate de consumul de tutun, a fost dezvoltat de oamenii de știință ai Centrului de Imunologie Moleculară (CIM), din Havana.

Substanța activă din componența leacului are la bază o proteină strâns legată de divizarea celulară necontrolată – adică nu previne apariția cancerului de la bun început, dar atacă mecanismul prin care acesta dăunează organismului bolnav, susține cercetătoarea Gisela Gonzalez, lideră a proiectului.

Medicamentul cu pricina poate transforma cancerul într-o boală cronică tratabilă generând anticorpi împotriva proteinelor care declanșează înmulțirea necontrolată a celulelor, mai adaugă specialista.

Vaccinul imunogen este adecvat pacienților care au cancer la plămâni în fază avansată, stadiul trei sau patru, și care nu prezintă răspuns pozitiv la niciun altfel tratamente, cum ar fi chemoterapia și radioterapia.

Nu este posibilă prevenirea bolii, dar acest vaccin ameliorează semnificativ starea pacienților bolnavi în stare critică, susține Gonzalez.

Potrivit cercetătoarei, Cima Vax-EGF a fost testat în studii și experimente clinice cu peste 1.000 de pacienți din toată Cuba și este acum distribuit gratuit în toate spitalele din Caraibe.

De asemenea, cercetătorii de la CIM ar vrea să folosească principiul aceluiași vaccin și pentru a trata alte tumori canceroase, cum ar fi cele de prostată, de uter și mamare.

Cancerul pulmonar este privit ca una dintre cele mai serioase, cele mai comune și mortale forme de cancer din lume, manifestat cel mai frecvent în rândul fumătorilor.

Potrivit Organizației Internaționale pentru Sănătate, această boală ucide anual cinci milioane de persoane și se crede că cifra va crește până la opt milioane în jurul anului 2030, dacă obiceiul fumatului nu va fi schimbat.

În Cuba, la fel ca în multe alte țări din lume aflate în curs de dezvoltare, fumatul este privit ca un simbol al statutului. Cancerul pulmonar, care ucide circa 20.000 de oameni în fiecare an în statul insular din Caraibe, este considerat o reală amenințare la adresa sănătății publice și cauza principală a decesului în 12 dintre cele 15 provincii ale țării.

Sursa

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here