În Marea Britanie, un grup alcătuit din cercetători și pacienți a cerut guvernului modificarea legii privind reproducerea asistată, în vederea legalizării unei tehnici care permite implantarea unui embrion cu ADN provenit de la trei persoane: cei doi părinți, desigur, dar și o a treia donatoare. Susținătorii acestei tehnici consideră că în acest fel s-ar evita pericolul de a le transmite copiilor boli genetice rare.
„Această tehnică nu trebuie numită fecundare in vitro cu trei părinți. Noi nu am folosit niciodată această terminologie și nimeni n-ar trebui s-o facă”, a precizat pentru The Guardian profesorul Robin Lovell-Badge, unul dintre cercetătorii însărcinați de guvernul britanic să realizeze un raport cu privire la siguranța și eficacitatea procedurii. „De la al treilea donator nu luăm decât porțiuni minuscule de ADN, care nu influențează în niciun fel caracteristicile copilului, ci doar garantează mitocondrii cu ADN sănătos pentru celulele copilului”, a explicat specialistul.
În prezent sunt cunoscute circa 50 de boli cauzate de mutații genetice care implică ADN-ul mitocondrial. Genomul mitocondrial este transmis doar pe cale maternă și dacă are un anumit „defect”, copiii îl vor moșteni.
Scrisoarea, trimisă ministrului britanic al Sănătății, Andrew Lansley, și semnată de Wellcome Trust, Academy of Medical Sciences, Medical Research Council și Muscular Dystrophy Campaign, a fost scrisă după publicarea unui raport ștințific care atestă siguranța acestei tehnici de fertilizare.
Procedura a mai primit „undă verde” și din partea „Human Fertilisation and Embryology Authority”, dar nu a fost testată până în prezent decât pe animale și pe celule umane cu „defecte”.
Sursa: Wired.it