Un inginer anonim, care activează pe internet sub pseudonimul BTE-Dan, a publicat pe un website planuri surprinzător de detaliate despre construirea în mărime naturală a navei stelare Enterprise, emblematică pentru seria TV și cinematografică „Star Trek”. Vehiculul spațial ar fi finalizat și complet funcțional în numai 20 de ani, potrivit entuziastului.
Desigur, ideea ar fi rămas numai o altă încercare stângace și neluată în seamă a unui internaut de a ieși în evidență, dacă pagina de internet buildtheenterprise.org nu ar fi oferit specificații, costuri, planuri de misiuni și strategii pentru adunarea de fonduri atât de minuțios puse la punct, încât să convingă.
Potrivit lui Dan, care se declară nemulțumit de caracteristicile Stației Spațiale Internaționale (ISS) – „incapabilă să simuleze gravitația și având facilități sanitare primitive”, Enterprise ar opera deodată „ca navă spațială, ca stație spațială și ca port spațial”, fiind capabilă să găzduiască până la o mie de suflete.
Deși aspectul platformei-navă spațială l-ar imita întocmai pe cel original, „Gen1 Enterprise” ar funcționa foarte diferit de acesta. În primul rând, motorul nuclear principal alimentat ionic (cu o putere de 1,5 GW) ar limita nava spațială strict la misiuni în interiorul Sistemului Solar, fiind incapabil să îi imprime acesteia viteze de deplasare supraluminice. Totuși, potrivit lui Dan, Gen1 ar putea ajunge de pe Pămât pe Marte în doar 90 de zile și pe Lună numai în trei.
De asemenea, Gen1 ar oferi un spațiu locativ amplu și ar genera la interior o gravitație de 1G, creată printr-o roată gravitațională suspendată magnetic în secțiunea cu formă de farfurie a navei Enterprise. Se propune, totodată, și folosirea unui inel contrarotativ care să prevină învârtirea fuselajului navei, inel ce ar fi umplut cu apă, combustibil, sau cu alte materiale necesare la bordul lui Gen1.
În locul unei raze tractoare, Dan propune un „Lift Universal”, care ar acționa asemenea unui feri-boat, atunci când Enterprise ar opera ca port spațial pe orbita Pământului, a Lunii, sau a Lui Marte. „Liftul” s-ar putea relansa de pe suprafața planetelor folosind doar propriile propulsoare și combustibilul de la bord.
Construită integral în Spațiu, Dan pretinde că, peste 20 de ani, Gen1 Enterprise nu ar costa mai mult de un trilion de dolari pentru a fi complet asamblată. Suma nu este surprinzătoare, decă ne gândim ca nava ar avea o lungime de 960 de metri și o masă echivalentă cu cea a 28 de rachete Saturn V, adică circa 85 de milioane de kilograme. După calculele lui Dan, suma necesară proiectului ar reprezenta numai 0,27% din PIB-ul SUA, ceea ce ar permite construirea câte unei noi versiuni, mereu mai avansată, a navei Enterprise o dată la fiecare 33 de ani.
În plus, inginerul a pus la cale și un ambițios program de misiuni, care ar folosi mai întâi Gen1 ca stație spațială, înainte de a o angaja în călătorii spre Lună, Marte, sau Venus. Misiuni secundare ale navei ar consta în devierea asteroizilor și în trimiterea hidroboților pe luna Europa, a lui Jupiter.
Ideea lui BTE-Dan a apris imaginația publică, dovadă stând faptul că numai într-o săptămână de la lansarea website-ului său, traficul a crescut de la 100 de vizitatori pe zi, până la 40.000. Pagina merită vizitată, dar fiind foarte accesată, se poate mișca încet, sau chiar poate deveni inaccesibilă.