5
(1)

În urmă cu aproape trei decenii, Agenția Spațială Europeană a lansat cel mai mare și mai sofisticat satelit de teledetecție ERS-2, cu ajutorul unei rachete Ariane 4. Sonda a funcționat bine mai mult de 15 ani înainte ca agenția spațială să decidă că ajunge la sfârșitul duratei sale de viață operaționale.

Pe parcursul mai multor manevre, operatorii au scăzut altitudinea satelitului de la 785 km  la 573 km  în cursul anului 2011, permițând acestuia să fie în cele din urmă frânat în ​​atmosfera Pământului. Ca parte a acestui proces, rezervoarele de combustibil ale satelitului au fost drenate. Aceasta a fost pentru a minimiza riscul unei explozii catastrofale care ar fi putut genera o cantitate mare de resturi spațiale, a explicat ESA.

Acum, ERS 2 urmează să intre în atmosfera Pământului în această săptămână. Problema este că satelitul va face o reintrare necontrolată, așa că operatorii europeni nu știu unde va ateriza.  Există o șansă foarte, foarte mică să cadă în capul cuiva. Deoarece este un satelit atât de mare, fragmente de până la 52 kg  ar putea cădea pe Terra.

Agenția Spațială Europeană a fost perfect transparentă cu privire reintrarea satelitului. A creat chiar și o pagină care oferă actualizări zilnice de urmărire pe orbita aflată în deteriorare a satelitului. Agenția spațială estimează că reintrarea va avea loc la 5:14 am CT (11:14 UTC) miercuri, 21 februarie. Predicția are o precizie de 15 ore. O mare parte din incertitudine se datorează activității solare, care afectează densitatea atmosferei superioare care trage încet satelitul în jos.

Este probabil ca satelitul să înceapă să se spargă în fragmente la aproximativ 80 km  deasupra suprafeței terestre. Există vreun risc ca fragmente mari să cadă în zone locuite? Riscul este diferit de zero. Dar este destul de scăzut. Astfel de obiecte mari reintră în atmosfera Pământului în fiecare lună, dacă nu mai des. Niciun om nu a fost vreodată ucis de o bucată de resturi spațiale care cădeau. Pe baza unor estimări recente, ai de aproximativ 65.000 de ori mai multe șanse să fii lovit de fulger decât o bucată de resturi spațiale care cădea din cer. Deci, probabil că este sigur să te aventurezi afară miercuri.

Sursa informației: arstechnica.com

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 5 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 1

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here