5
(6)

Boeing se pregătește să lanseze primul său zbor Starliner cu echipaj în această primăvară. Capsula îi va transporta pe astronauții veterani, comandantul Barry Wilmore și pilotul Sunita Williams la Stația Spațială Internațională „cel mai târziu de 1 mai”. Starliner – cunoscut oficial sub numele de Crew Space Transportation (CST)-100 – a parcurs un drum lung și accidentat pentru a ajunge aici. În decembrie 2019, după ani de dezvoltare, Starliner trebuia să își facă călătoria inaugurală către ISS într-un zbor fără echipaj. Dar, la scurt timp după ce racheta Atlas V a lui Lockheed Martin a scos capsula Starliner din atmosfera superioară a Pământului, computerul de pe capsula Boeing a făcut o greșeală de calcul crucială și a ratat șansa de a pune Starliner pe orbita stației spațiale.

Sunita Williams și Barry “Butch” Wilmore
Sunita Williams și Barry “Butch” Wilmore

Ancheta a scos la iveală două defecte critice ale software-ului, care în cele din urmă au convins Boeing să programeze un al doilea zbor fără echipaj, în loc să încerce să aducă oameni la ISS. Aceasta s-a dovedit a fi o alegere inteligentă: în 2021, o serie de defecțiuni ale supapelor sistemului de propulsie au forțat compania amâne în mod repetat misiunea până în 2022, când, în cele din urmă s-a reușit cuplarea la ISS.

Prima misiune cu echipaj a lui Starliner a avut propriile întârzieri, deși niciuna nu este la fel de gravă ca în cazul zborurilor fără pilot. În august anul trecut, NASA a semnalat probleme cu parașuta lui Starliner și banda folosită în interiorul capsulei. Lansarea cu echipajul Starliner a fost amânată până în martie 2024.

Într-o conferință de presă transmisă în direct, Steve Stich, managerul programului de echipaj comercial al NASA, a declarat că modificările parașutei Starliner au trecut cel mai recent test. Acum, cu capsula care așteaptă certificarea finală, Boeing și NASA caută un loc bun pentru ca Starliner să se încadreze în traficul intens al stației spațiale.

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 5 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 6

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?