0
(0)

Atunci când au început săpăturile arheologice între ruinele medievale ale castelului Katsuren din insula Okinawa, specialiștii niponi nu și-au imaginat niciodată surpriza de proporții la care aveau să asiste… descoperirea a zece monede romane, datând din secolul al IV-lea d.Hr.

În fapt, șocul a fost atât de mare încât arheologii japonezi au crezut că sunt victimele unei farse colegiale, o temere care s-a risipit însă în scurt timp. Scanate cu ajutorul razelor X, cele zece monede romane din bronz și cupru au relevat imaginea împăratului Constantin I, indicând fără dubiu originea lor.

Nimeni nu poate explica modul în care monedele romane au ajuns într-un castel japonez clădit în secolul al XIII-lea și abandonat 200 de ani mai târziu. Este cunoscut faptul că în castelul Katsuren au locuit lorzi care se ocupat cu comerțul, în special cu China și alte state est-asiatice. Neobișnuit este faptul că în acest comerț erau folosite monede chinezești, monede rotunde cu un orificiu pătrat în mijloc, nicidecum un alt tip de monedă. Este extrem de puțin probabil ca monedele romane să fi fost folosite ca monedă de schimb.

În lipsa oricărei alte explicații, arheologii japonezi presupun că monedele romane au fost fie cumpărate, fie oferite, ca o ciudățenie, unui lord nipon local, acestea ajungând în Japonia din China sau Asia de Sud-Est.

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?