Cercetătorii Inițiativei Nanoștiințifice și Nanotehnologice din cadrul Universității din Singapore (NUSNNI) au creat ceea ce pretind a fi prima membrană artificială de stocare a energiei din lume.
Acest material nu este doar moale și flexibil, dar nici nu înglobează electroliți lichizi de natură să curgă dacă obiectul se depreciază. În plus, este mai economic de produs decât bateriile tradiționale, sau decât capacitoarele și se pare că și poate stoca mai multă energie decât acestea.
Membrana este compusă dintr-un polimer pe bază de polistiren, presat între două plăcuțe metalice. Atunci când este încărcat prin intermediul acestor borne, materialul poate stoca energia cu o capacitate de 0,2 farazi per centimetru pătrat. Prin contrast, capacitoarele standard pot gestiona, tipic, cel mult un microfarad per centimetru pătrat.
Datorită, în parte, costurilor scăzute de producție ale membranei, cheltuielile necesare stocării energiei în noul material oscilează în jurul a 72 de cenți americani per farad. Potrivit cercetătorilor, costurile pentru bateriile standard cu electroliți lichizi variază în zona a 7 dolari per farad. Toate acestea se traduc prin costuri energetice de tipul: 2,5 watti-oră per dolar în cazul bateriilor cu litiu-ion și 10 – 20 watti-oră pentru un dolar, în cazul membranei.
Detalii despre funcționarea materialului, cum ar fi datele despre intervalele de încărcare/descărcare și longevitate, nu au fost încă dezvăluite. Potrivit principalului creator dr. Xie Xian Ning, „performanța membranei le surclasează pe cele ale acumulatorilor, cum ar fi bateriile cu litiu-ion si cu plumb-acid, sau pe cele ale supercapacitoarelor. Echipa NUSNNI caută acum oportunități pentru comercializarea tehnologiei.