4
(1)

În laboratoarele de la Duke University, Statele Unite, cercetătorii experimentează un nou material capabil să cofere obiectelor invizibilitate. Numai că, de această dată nu se pune problema de a ascunde obiecte vederii, ci auzului, prin devierea traseului undelor sonore.

 

Invizibilitatea este o „obsesie” veche a oamenilor de știință. Primele studii pe această temă datează din 2006, când în urma unor experimente s-au născut așa-numitele metamateriale, adică materiale artificiale capabile să forțeze lumina să călătorească în jurul unui obiect astfel încât acesta să devină invizibil (cel puțin pe anumite lungimi de undă). Iar legile matematice aflate la baza acestui fenomen (optica transformațională) sunt aceleași care guvernează și comportamentul undelor sonore.

„În esență, dacă vorbim despre posibiltatea de a ascunde vederii obiecte, este totuna dacă undele sunt luminoase sau sonore”, a comentat unul dintre autorii descoperirii, Steven Cummer de la Duke University, într-un interviu acordat BBC. Iar posibilele aplicații ale unui asemenea  material sunt infinite: de la îmbunătățirea acusticii sălilor de concert, la jocurile video și până la sisteme anti-sonar pentru navele militare.

Despre  posibilitatea de a ascunde un obiect de sunete, Cummer a vorbit încă din 2008, într-un articol publicat în Physical Review Letters.  Teoria a devenit realitate la începutul acestui an, când cercetătorii de la Universitatea  Illinois (Urbana-Champaign) au publicat și ei un studiu în care explicau cum poate fi „ecranat” un obiect de ultrasunete care se propagă în apă.

Un alt studiu, publicat tot în Physical Review Letters, a făcut încă un pas înainte: a descris cum pot fi ascunse obiecte de sunete cu o frecvență cuprinsă între 1 și e 4 kilohertzi (prin urmare perceptibile și de urechea umană) care călătoresc în aer. Trucul constă în acoperirea obiectului (în cazul respectiv o bucată de lemn cu lungimea de circa 10 cm) cu folii de plastic găurite. Modificând dimensiunea și amplasarea găurilor și variind distanța dintre diferitele folii de plastic, se reușește controlarea traiectoriei undelor sonore.

Sursa: Galileo

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 4 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 1

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here