0
(0)

Anul 2011 este, cu siguranţă, “anul eclipselor”. Dacă acum două săptămâni am avut o eclipsă totală de Lună, iar acum patru săptămâni transmiteam live o eclipsă parţială de Soare din apropierea Polului Nord, la 1 iulie, ora 11:39, ora României, se produce o a 3-a eclipsă în decurs de numai o lună.

 

Eclipsa este una parţială de Soare şi se produce într-o zonă foarte greu accesibilă, aproape de coastele Antarcticii, la sud de continentul african. Soarele va fi acoperit în proporţie de 9,71% în punctul de maximum. Este extrem de interesant faptul că eclipsa este prima dintr-o serie de 69 de eclipse din seria Saros 158. Nu există o dovadă clară că cineva ar mai fi observat o primă eclipsă dintr-o serie Saros.

Deşi este o eclipsă cu o magnitudine aşa de mică, cine va reuşi să fotografieze fenomenul va intra în istorie cu prima imagine-document a unui ciclu Saros. Acest lucru, însă, va fi aproape imposibil de realizat din cauza latitudinii negative la care se produce eclipsa, condiţiilor meteo de iarnă din oceanul antarctic şi costurilor cu adevărat astronomice pentru o expediţie cu mici şanse de reuşită.

Harta eclipsei este aici (Atenţie! Document PDF).

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here