O doză de insulină administrată de două ori pe zi prin pulverizarea substanței adânc în nas spre a ajunge cu ușurință la creier ar putea încetini și chiar opri progresul bolii Alzheimer, potrivit unui nou studiu pilot.
Cercetătorii autori ai experimentului în discuție au administrat, vreme de patru luni, una din trei variante de spray nazal fiecăruia dintre cei 104 pacienți, vag sau moderat atinși de Alzheimer ori într-o stare degenerativă care precede apariția bolii, ce au fost vizați de studiu.
Un grup de pacienți a primit spray nazal cu doză moderată de insulină de două ori pe zi, alt grup a primit același tip de tratament, dar cu o concentrație sporită de insulină, iar al treilea numai o soluție salină, ca exercițiu de placebo.
Memoria, abilitățile cognitive și funcționalitatea cerebrală de la o zi la alta ale pacienților care au primit insulină au rămas constante ori s-au ameliorat vag – în special în cazul celor care au primit doze moderate de insulină – în timp ce abilitățile și memoria pacienților tratați cu placebo s-au depreciat.
Analizată, ideea că insulina poate încetini avansul bolii Alzheimer pare plauzibilă. Alături de efectele sale asupra nivelului de zahăr din sânge, insulina pare să stea de pază și împotriva câtorva dintre efectele nefaste ale plăcilor de amiloid, care apar în creierele pacienților suferinzi de Alzheimer. Diabeticii și alte persoane ale căror organisme produc prea puțină insulină sau care nu răspund la aceasta sunt mai predispuși să dezvolte boala care atacă funcțiile cognitive.
Studiul a fost unul mărunt și pe termen scurt; pentru a putea ști dacă spray-urile nazale cu insulină chiar țin Alzheimerul în frâu, cercetătorii vor avea nevoie să deruleze studii mai minuțioase și cu mai mulți pacienți. Dar, având în vedere că pentru moment nu există mijloace pentru a trata sau a încetini cursul bolii, studiul subliniază o direcție promițătoare pentru cercetătări viitoare.