Recent, Food and Drug Administration (FDA) a validat un algoritm bazat pe inteligența artificială pentru a echipa stetoscoape. Algoritmul a fost realizat Eko Health, o companie care dorește să-i ajute pe medici să-și sporească succesul diagnosticelor.
În Statele Unite, aproape 700.000 de oameni mor în fiecare an din cauza bolilor de inimă. În plus, aproximativ șase milioane de oameni trăiesc cu o anomalie cardiacă, unii dintre ei fără să știe. Mai trebuie spus că pentru jumătate dintre acești oameni este vorba de insuficiență cardiacă cu fracție de ejecție conservată. Dacă problema este diagnosticată rapid, este complet posibil să fie tratată. Orice diagnosticare tardivă poate fi fatală.
Eko Health, o companie care produce stetoscoape digitale din 2013, și-a prezentat recent cea mai nouă inovație. După cum se indică într-un comunicat de presă publicat pe 2 aprilie 2024, Food and Drug Administration (FDA) a validat utilizarea unui algoritm dezvoltat de Eko Health, în colaborare cu Mayo Clinic Foundation. Prin integrarea algoritmului bazat pe inteligență artificială în stetoscop, este posibilă identificarea eficientă a insuficienței cardiace cu fracție de ejecție conservate cu o rată de succes de 85%.
„Capacitatea de a identifica bolile cardiace ascunse care pun viața în pericol, folosind un instrument cu care sunt familiarizați medicii de asistență medicală primară și de subspecialitate, stetoscopul, ne poate ajuta să prevenim spitalizările și evenimentele adverse. Este important, deoarece stetoscopul este mic și portabil, această tehnologie poate fi utilizată în zonele urbane și îndepărtate și, sperăm, să contribuie la îmbunătățirea îngrijirii în zonele defavorizate”, a arătat Dr. Paul Friedman din departamentul de Medicină Cardiovasculară la Clinica Mayo.
Într-un deceniu, Eko Health a vândut aproape 500.000 de stetoscoape digitale în Statele Unite. Cu toate acestea, trebuie spus că în 2020, FDA validase deja utilizarea algoritmilor dezvoltați de această companie. Acestea au făcut posibilă detectarea fibrilației atriale, precum și a suflului cardiac, alte două disfuncții cardiace care pot cauza probleme mult mai grave. Algoritmul prezentat recent pentru stetoscopul Eko Health a fost antrenat folosind învățarea automată. Obiectivul? Detectează probleme cardiace care sunt adesea foarte discrete și, prin urmare, foarte greu de detectat de către un medic uman.
Următorul pas va fi realizarea bateriilor de teste în condiții reale în mai multe centre medicale. Dacă are succes, Eko Health s-ar putea lansa în marketing național și poate chiar global. Între timp, compania are în vedere și încheierea altor parteneriate pentru a se diversifica și a facilita astfel diagnosticarea altor probleme de sănătate.