0
(0)

Potrivit cercetătorilor Universității Cambridge, o variație structurală a unei circumvoluțiuni frontale a creierului uman, prezentă în ambele emisfere cerebrale, poate explica de ce unele persoane nu reușesc să distingă complet evenimentele petrecute aievea de cele pe care și le-au imaginat, sau le-au fost povestite. Este vorba, inclusiv, despre situațiile când un individ repetă o idee deja formulată, fiind convins că aceasta îi aparține.

 

Circumvoluțiunea cu pricina se formează printre ultimele înaintea nașterii, motiv pentru care variază mult în dimensiuni de la un individ la altul în rândul populației sănătoase. Testele RMN au demonstrat că absența regiunii în cauză determină o memorie deficitară a indivizilor, comparativ cu situațiile în care ea este proeminentă, fie și numai pe o laterală a creierului. Interesant este că toți subiecții testați erau convinși că posedă o memorie foarte bună, indiferent de caz.

În urma mai multor studii, s-a constatat că diferențele de memorie ale unor voluntari adulți sănătoși, cu istorice educaționale tipice și fără dificultăți cognitive, sunt remarcabile, mai ales în măsura în care ele se datorează unei simple variații structurale a unei circumvoluțiuni cerebrale.

Descoperirea ar putea face lumină asupra schizofreniei, despre care se știe că se manifestă adesea sub forma halucinațiilor. Dificultatea de a distinge între realitate și informația imaginată poate fi o explicație în acest sens. Din cercetări multiple, s-a observat că variabilitatea structurală studiată poate influența în mod direct capacitatea funcțională a regiunilor cerebrale dimprejurul circumvoluțiunii, precum și abilitățile cognitive pe care acestea le întrețin.

Sursa

Foto: Jon SimonsJon Simons

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here